10 chestii; 30 de chestii; 50 de chestii; 100 de chestii

… pe care să le faci în viață. Pe care să le faci înainte să ieși la pensie. Pe care să le faci înainte de a-ți întemeia o familie. Pe care să le faci în concediu. Pe care – iată, mai nou – să le faci înainte de a deveni adult.

De ceva vreme Fanta are o nouă imagine și un nou public-țintă, bine definit: adolescenții. Și se marketează ca băutura de distracție a segmentului de la pubertate până înspre 16 ani, încolo. Că nu de alta, dar pe aici de la 16 ani deja au voie să cumpere bere, iar cu asta ies urgent din target. Ideea noii reclame presupune compilarea unei liste de „100 de lucruri pe care să le faci înainte să devii adult” (într-o versiune mai veche a aceleiași reclame zicea chiar și mai concret de „înainte de 18 ani”).

Și stau și mă gândesc cam ce-ar putea să cuprindă lista aia.
Să dea cu pastă de dinți pe clanța profesorului? Unu.
Să îngroape în nisip amicul care a adormit la plajă? Doi.
Să facă întrecere pe bicicletă cu băiatul/ fata de care le place? Hai, fie, trei.
Să, iată, călărească o greblă. Poftim patru.

Am reale dificultăți să-mi mai imaginez ceva, și abia am înșirat 4 chestii – până la o sută sigur aș rămâne fără idei. Asta pentru că pe de o parte asta e o reclamă, deci difuzată public, deci obligată să rămână ipocrită: n-o să pomenească lucrurile cu adevărat importante prin care trece un adolescent înainte de 16 ani. Iar pe de altă parte, din ceea ce rămâne „curățel” și „prezentabil” – câte sunt cu adevărat interesante să trebuiască, să merite să fie trecute într-o listă? O listă ca o tablă de învățături, pasămite!

PS: Aș fi fost curioasă să văd ce scrie în listă, dar pentru asta trebuia să mă loghez sau să dau Like pe Facebook, sau o bălărie de genul ăsta – așa că mi-a dispărut subit interesul.

Lasă un comentariu