Lectura (obligatorie a) altora

Dispărută fără urmă, știu. Nici măcar o lectură de weekend, știu. Ei, asta e: doar am zis că, atunci când se fac 30 de grade pe meleagurile astea, lași din mână orice aveai și ieși la aer – așa că am fost afk. Plus că nici n-am avut inspirație de scris. 

Nici acuma nu prea am, în schimb aș vrea să consemnez pentru posteritate un paragraf dintr-un articol. Articolul fiind o analiză a curentelor de gândire care-l influențează direct pe Putin; paragraful fiind cel de introducere, cel care aranjează contextul și deschide o fereastră interesantă (traducere liberă după cum m-am priceput):

În ianuarie trecut, guvernatorii regiunilor, funcționarii de rang înalt precum și cadrele partidului de guvernământ Rusia Unită au primit, cu ocazia Anului Nou, câte un cadou deosebit din partea Administrației prezidențiale – opere filozofice: „Sarcinile noastre” de Ivan Ilin, „Filozofia inegalității” de Nikolai Berdiaev sau chiar „Justificarea binelui” de Vladimir Soloviev, toți aceștia fiind gânditori ruși ai secolelor XIX și XX. Ți-ai dori să vină un nou Gogol și să-i descrie pe acești onorabili impozanți, obișnuiți mai degrabă cu restaurante decadente, cu mașini scumpe și cu ceasuri de lux, cum transpiră și asudă asupra lecturii unor pagini pline de speculații încurcate. Iubitul și temutul președinte i-a tot citat în repetate rânduri pe acești gânditori în discursurile sale; acuma ar cam trebui să se pună toată lumea la zi…

Articolul e deosebit de intersant, îi analizează pe cei trei gânditori, ideea pan-slavismului, ideea că ar fi în sarcina Rusiei să mențină valorile drepte în lume – și multe, multe altele. Numai că na, nu m-apuc acuma să-l traduc complet (mai ales că e în print, nu-l am în versiune online – deci ar fi multă muncă 😉 ) așa că rămânem doar cu bucățica asta, care oricum deja oferă suficiente cârlige pentru cine dorește o explorare ulterioară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s