Și-a-nceput

Nu cred că (mai) e o noutate pentru cititorii Foarfecii faptul că mă interesează fotbalul. În speță competițiile internaționale (europene și mondiale), că-n rest mă cam lasă rece. Ok, hai să recunosc că m-am uitat și la finala Ligii Campionilor – că jucau spaniolii, și pe ăia-i știu. De fapt cred că aici stă și schepsis-ul: dacă e o echipă pe a cărei jucători îi cunosc mai bine (nume asociat cu o față, stil de joc, etc) atunci e mai probabil că o să țin cu ea în mai multe ocazii. Sunt convinsă că și echipele din Iran, Coreea de Sud, Nigeria și Honduras au niște valori vrednice de toată stima – dar eu ce să fac dacă nu-i știu? Sunt deschisă însă (în limita timpului disponibil) să cunosc și alte reprezentative – chiar cu cea mai mare plăcere.

Până una-alta însă, sistemul pe care distribui „cu ține țin” e simplu: dacă joacă Germania, țin cu Germania; dacă joacă Spania, țin cu Spania; dacă joacă Bosnia, țin cu Bosnia. Iar dacă se-ntâmplă să se întâlnească două dintre astea între ele, atunci mi-e indiferent – pentru că în acest caz jocul ar fi el singur foarte, suficient de mișto. However, acu ceva vreme Bloomberg a făcut niște simulări statistice (au generat de câte 100.000 de ori fiecare meci, variind toate variabilele în toate combinațiile) – și le-a ieșit că Brazilia ar câștiga finala în fața Spaniei, cu o probabilitate de 60%. Iar Germania cică ar ajunge până în seminfinală (ca de obicei).

*

Asta e partea plăcută, dulceagă, amorțitoare a evenimentului. Când arăți unui copil mic niște luminițe mișcătoare face ochii mari și zâmbește fericit; așa și microbiștii de ocazie, se bucură de fiecare prilej de entuziasm – ceea ce în sine e benign și chiar recomandabil. Aspectul urât care strică distracția dacă e adus la masă (și prin urmare lumea preferă să nu se uite în direcția lui) – este, ei bine, contextul special din țara gazdă. Grele probleme, greu de menținut o separare clară a treburilor, greu de tolerat distracția atunci când se sprijină pe drama altuia, ușor în schimb de comentat și de făcut observații evidente.
Despre asta aș scrie mai degrabă într-o postare separată – pentru că problema e mai largă, și atinge cumva indirect și problema cu Campionatul din 2022 din Qatar. Care aia e ditamai problema. Și-ar mai fi niște comentarii de pus pe margine despre fotbalul zilelor noastre în general.

Dar, cum ziceam, despre asta într-un episod viitor – deocamdata bine ca a inceput. Si ce joc a fost! (In felul asta am aflat si eu ca am croati printre vecini)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s