Movie round-up

Fără vreun motiv anume m-am gândit să mai notez așa, pentru posteritate, câteva filme privite recent și să le garnisesc cu ceva comentarii moț.

Prima considerație preliminară e că, cu cât mă gândesc mai mult, cu atât mi se pare mai excelet timing-ul postării ăsteia: nu-i nici pe final de an, să mă lupt cu celelalte jdemii de topuri – nici încă nu mi se dictează din context subiectul Oscarurilor. Una peste alta, dacă nu acuma, atunci abia prin aprilie aș mai avea ocazia. Numa bine.

A doua considerație, chiar dacă fără efect asupra postării, mă simt totuși datoare s-o consemnez: am avut o scurtă perioadă de ezitare în ceea ce privește emisiunea „Ca-n filme” atunci când și-a schimbat formatul acu niște luni (prin vară parcă). Ei bine, materialele muncite au revenit, la fel și criticii de film care aveau o voce de bun simț – deci numai de bine. Parcă aveau totuși păreri mai clare înainte, nefiindu-le frică să spună despre un film că nu e de văzut – în schimb au accentuat acuma mesajul ”mergeți la cinematografe oameni buni, mai ales la filmele românești!”. O treabă bună.

Și deci așa, fără vreo ordine anume:

  • Babette’s Feast: un regizor danez a pus laolaltă o critică foarte ascuțită a societății daneze, mai exact a trecutului constipat al protestantismului puritan de provincie. Bine, pe hârtie e vorba despre o franțuzoaică refugiată într-un sat izolat din Jutland, care a stat cuminte și îndatorată față de gazdele ei vreme de 14 ani, până a câștigat la loto și a hotărât să cheltuie averea picată din cer pe un festin la cele mai înalte standarde ale bucătăriei franceze, pe care l-a pregătit pentru comunitatea care o adoptase.
  • Bacalaureat: Nu cred că mai are nevoie de introducere – deci, dacă mai e cineva care nu a văzut producția, să meargă fuga la cinematograf. Sigur, orice iese din mâna lui Mungiu nu poate fi decât de la „foarte bun” în sus, deci na.
  • Toni Erdmann: Bă, primul film german bun și autentic de la „Der Himmel über Berlin” încoace. Faptul că e filmat în România e secundar pentru interesul meu (deși e central pentru povestea filmului), dar povestea e respectuoasă și afectuoasă față de România, iar în sine e cu adevărat amuzantă și autentică. Plus: mesajul filmului, „morala” dacă vreți, ultima scenă din film, mi s-a părut extraordinar de bine făcut.
  • The Hudsucker Proxy: un clasic. În dulcele stil al clasicilor de la Hollywood, colț cu frații Coen – povestea dramatică a unui băiat ridicat de jos și ajuns foarte sus, cu piedicile, cu fata și cu dușmanii cuveniți. Plus, nu prea există film de-al Coen-ilor în care să n-apară măcar așa, de musafir, Steve Buscemi – ceea ce e mereu un plus.
  • I, Daniel Blake: dacă a luat Palme d’Or-ul păi nu prea mai rămâne pentru mine ceva de adăugat. La fel ca Bacalaureat, dacă citești pe hârtie despre ce e filmul… pare banal și complet neatractiv. E genul de film care însă, odată ce te-a păcălit să te așezi în fața ecranului, nu te mai lasă.
  • Rogue One, Deadpool, Avatar, Doctor Strange: mamă cum sunt toate la fel! Bun, Deadpool e studiat să fie chipurile „altfel”, un antierou – dar sunt toate fix la fel. Până și programarea bătăliilor pe parcursul poveștilor e identică: de obicei sunt trei bătălii, una la început ca să cunoaștem eroul și să-i vedem virtuțile; a doua bătălie vine în a doua treime a filmului, iar ea definește miezul povestirii, stabilește „situațiunea” și miza jocului, iar de multe ori are și rolul de a știrbi cumva capabilitățile eroului principal, sau îi mai moare vreun aliat de nădeje – în fine: îi dă eroului motivația pentru bătălia finală, precum și suplimentul de handicapuri pe care le va depăși; în fine, a treia bătălie, cu cele mai mari pierderi, misiunea se îndeplinește la mustață, binili învinge. Să mai zic cât sunt de tipizate personajele? Dr. Strange bunăoară are fix același caracter ca Iron Man.

Gata. Mâine despre seriale (că tot trăim epoca de aur a serialelor).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s