Lectura de weekend (CLXIX)

Că tot o să fie weekendul ăsta cu o oră mai lung, zis că investim ora asta (pe care în rest niciodată n-o avem) în ceva lecturi interesante.

Cum ar fi o chestie din istoria lumii, Franţa a fost la un moment dat pe punctul de a cuceri Mexicul. O-ntreagă poveste.

Ar mai fi de citit şi un portret mai detaliat, la modul „treaba nu mai poate fi ignorată, hai să ne uităm mai bine la personajul ăsta”: cine este lidera (relativ tinerei) formaţiuni de extrem dreapta din Germania. O tipă tare interesantă, un articol foarte bun.

Unul din cele mai interesante experimente sociale recente: pe posturile TV publice din Germania, Austria şi Elveţia, precum şi pe postul de limbă germană din Cehia, s-a transmis pe 17 octombrie anul ăsta concomitent un film artistic cu final deschis. Pe scurt este vorba de un avion cu 164 de pasageri la bord, care este hijacked de nişte terorişti şi făcut să se îndrepte spre un stadion plin cu 70,000 de oameni. La sol, la celula de criză care află de caz, un soldat ia decizia de a trage cu o rachetă în avion – ca să salveze stadionul ce nu ar fi putut fi evacuat în cele 2 minute care-i rămâneau. Soldatul este apoi judecat, în film se prezintă procesul cu argumentele acuzării şi apărării, iar finalul deschis este dacă până la urmă omul e vinovat sau nu. Publicului îi sunt puse la dispoziţie o oră şi posibilitatea de a vota online sau la telefon – de a vota dacă soldatul trebuie condamnat sau nu. Regizorul a filmat două versiuni ale finalului de film şi s-a difuzat varianta care corespunde votului telespectatorilor.

Filmul a avut record de audienţă, iar varianta de bun simţ a câştigat cu 86,9% 🙂 făcând loc pentru jdemii de discuţii şi de opinii în toate ziarele germane.

Filmul se bazează pe o piesă de teatru care, la fel, se joacă prin interacţiune cu publicul. Detaliile conceptului, aici. Detaliile evenimentului TV din octombrie (în germană), aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s