Lectura de weekend (CLXII)

Nici nu ştiu să exprim în cuvinte ce tare mă oftic că nu găsesc niciodată filmele româneşti de interes pe la bibliotecile pe la care umblu. Dintre toate studiile de caz despre industriile cinematografice, cea românească mă amărăşte cel mai tare pentru că ştiu cât de subfinanţaţi sunt, şi ştiu din experienţă că filmele – mai ales dacă n-au câştigat nimica pe la vreun festival – rulează în maxim un cinematograf alternativ, o dată, cu public 50. Deci să te uiţi la film moka pe net ar fi ca şi cum ai fura de la un pensionar sărac: te face vrednic de un loc special în iad.

Partea proastă e că îndârjirea asta cu care se previne orice posibilitate de a scăpa filmul pe net se întoarce împotriva creatorilor: rămâne să-l vadă numai acei maxim 50 din coşmelia alternativă Şi chiar dacă vorbim de alde Mungiu, dacă „După dealuri” e văzut de maxim 5-10 000, majoritatea din Bucureşti, păi problema rămâne fix aceeaşi.

Ce frumos şi ce civilizat ar fi dacă CNC-ul ar face o bibliotecă online cu abonament lunar sau pay-per-view cu filmele de actualitate româneşti. Aşa le-ar vedea şi amatorii din Pătrăuţi, Şurdeşti, Moraviţa sau Sulina – dar hei: nimeni nu discută chestii de-asta.

Şi uite-aşa n-o să văd nici Bacalaureat-ul nici Sierra Nevada. Rămân cu informaţia că sunt 2 filme româneşti în competiţia mare la Cannes, competiţia de anul ăsta însă e grea şi şansele de câştig sunt mai reduse decât alte dăţi, prin urmare… poate se milostiveşte Institutul Cultural Român de la Bruxelles într-o bună zi prin 2017-2018. Până atunci rămân să mi se scurgă ochii pe la interviuri: primul, al doilea. Bine c-a făcut Mungiu un film despre educaţie, bine că e un film care ar putea la o adică să sprijine şi o discuţie politică, bine că…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s