Toolbox: argumente inteligente pentru colecţia de buzunar

Context:
într-un clip oarecare (mă rog: era un extras dintr-o emisiune de-a lui Maher, dar nici o şansă să-l mai găsesc) am văzut un crâmpei de conversaţie pe care l-am reţinut pentru viitor. Pentru când mă voi găsi eventual într-o discuţie similară: era un duel între un creaţionist şi un evoluţionist. Ştiu, e greu de imaginat că mi-ar folosi modelul ăsta vreodată, dar trăim vremuri grele în care nimic nu mai e sigur; chiar dacă mă-nvârt în clopotul meu de sticlă populat cu oameni instruiţi, tot e posibil să-mi iasă în cale, când mă aştept mai puţin, vreun inginer sau asistent universitar care să mă lase perplexă cu „abordarea sa critică la adresa teoriei evoluţiei”.
Şi, pentru că sunt şi darnică pe de o parte – iar pe de altă parte binele cauzei e mai important decât să fiu eu singură cu argumentul şmecher în buzunar… iaca împărtăşesc tărăşenia, ca să fie reţinută şi folosită şi de alţii atunci când o fi nevoie. Jur că aş prefera să pun filmuleţul aici ca să putem lucra pe material, dar dacă nu-l mai găsesc… asta e, mă folosesc de posiblităţile narative.

Erau deci în platoul emisiunii doi invitaţi care se contrau pe tema modului de prezentare a evoluţionismului în sistemul de educaţie american. Creaţionistul nu era creaţionist get-beget, dar susţinea acel soi de open-mindedness abuziv care zice că „Dar nu este decât o teorie! Până nu e demonstrată teoria evoluţiei, ea trebuie să rămână pe acelaşi palier cu alte teorii, printre care şi creaţionismul – iar cetăţenii sunt liberi să aleagă singuri în ce vor să creadă!”.

Un partener de conversaţie mai sangvinic (sau mai începător) ar fi luat-o pe calea bătătorită şi ar fi încercat să observe că a) teoria evoluţiei nu mai e demult doar o teorie, b) că în ştiinţele exacte nu se pune problema credinţei, deci ideea ca oamenii să aleagă în ce vor să creadă este fundamental greşit pusă, etcetcetc.  Din fericire tipa care era în platou la Bill Maher nu era nici impulsivă nici începătoare, aşa că a avut o altă abordare – prin învăluire în trei paşi simpli.

Fiind vorba despre legislaţii şi dreptul cetăţeanului de a alege, a fost simplu să aducă vorba despre vaccinuri şi implicit despre posibilitatea cetăţenilor de a alege dacă-şi vaccinează copiii – idee cu care creaţionistul era evident de acord. Nu e musai de la sine înţeles, dar e destul de mare probabilitatea ca unu’ care „nu crede în” teoria evoluţiei să aibă vederi critice şi cu privire la vaccinuri, deci merită încercarea de a aduce conversaţia în acest punct. Primul pas, prima izbândă: mutarea discuţiei într-un punct cu care oponentul este de acord, pentru că i se pare că-i întăreşte poziţia.
Apoi, că tot „veni vorba” de vaccinuri, deci de abuzurile sistemului medical care pompează vaccinuri inutile – a fost uşor să „vină vorba” şi de pompatul abuziv de antibiotice. E destul de firesc să ajungă conversaţia în punctul ăsta, mai ales că e o discuţie la modă (ba chiar, spre deosebire de cele de mai sus, chiar ştiinţific legitimă) – iar oponentul se bucură că mai adună proptele pentru poziţia sa iniţială. Al doilea pas, a doua izbândă: poziţia oponentului nu mai e anti-evoluţionism per se, ci apărarea libertăţii de a alege – libertate care se cere apărată şi cultivată, că uite în ce hal e asuprită prin domenii precum medicina.
Frumuseţea ultimului pas a constat în a-i da apă la moară creaţionistului să mai zică despre antibiotice, ba chiar să confirme la un moment dat că abuzul de antibiotice duce la imunitate. La care a venit replica: „Dar dacă sunteţi de acord că abuzul de antibiotice face organismul imun la antibiotice… păi asta înseamnă mutaţii genetice pentru supravieţuire, adică evoluţie biologică, şi tocmai aţi confirmat-o!”.

Şah mat.

*

Sigur, e nevoie de un creaţionist inabil şi de un evoluţionist foarte priceput în conversaţie pentru a aduce lucrurile la aşa un deznodământ teatral. Dar nu e nevoie ca discuţia de mai sus să fie replicată 1:1 pentru a avea acelaşi rezultat! E suficientă întrebarea directă ce părere are partenerul de conversaţie despre antibiotice – şi gata, cazul rezolvat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s