Lectura de weekend (CLVI)

Săptămâna asta s-au întâmplat tâmpenii comise de tâmpiţi, despre care tâmpenii şi-au dat cu părerea în mare parte alţi tâmpiţi. Iar din cauza tâmpiţilor părerişti alarmişti ies la rampă alţi tâmpiţi, populişti de data asta, şi or să ia decizii şi mai tâmpite. Cam ăsta e graficul pesimist prevăzut de Foarfeca: nu un cerc al terorii, ci un cerc al tâmpeniei, cu asta se vede confruntată generaţia mea, şi mă oftic de mor.

Pe moment însă: nici nu s-a disipat încă bine fumul exploziilor, mai aşteptăm să se dilueze şi aburul păreriştilor, şi, când începem să vedem urmări concrete, o să avem în sfârşit despre ce vorbi. Până atunci nu pierdem vremea cu nimicuri irelevante, citim alte chestii interesante.

  1. Dacă subiectul are o greutate personală pentru mine, o să-mi proptesc argumentele cu tot ce găsesc la îndemână. Despre mitul „nu le am cu matematica” – care nu e altceva decât un mit.
  2. Pentru cine are timp: Obama se apropie de sfârşitul mandatelor sale şi a găsit de cuviinţă să lase undeva pentru posteritate un interviu luuuuung în care acoperă cam toate subiectele decadei sale, în ideea ca la urmă interviul ăsta să rezume moştenirea pe care o lasă omul în urmă. The Obama Doctrine. Unul dintre capitole este sintetizat într-un grafic colorat: e o scală de la albastru îngheţat la roşu înflăcărat, pe unde se situează relaţiile lui Obama cu ceilaţi lideri ai lumii. (Spoiler: ia ghici oare cine se află la extrema albastu-îngheţat? 🙂 )
  3. Un titlu de 10 ori mai ambiţios decât articolul în sine – dar fie: m-a stimulat suficient încât să dau click şi să-l citesc. Karl Marx şi determinismul istoric al jocurilor video. Doar am zis că ambiţios – dar totuşi nu chiar superficial.
  4. O serie mişto de la The Guardian: despre cum să înţelegem urbanismul în cheie istorică. Câte un articol amănunţit despre marile metropole ale Antichităţii, mi-a plăcut în special povestea despre Bagdad.
  5. Ah! O ştire care ar fi trebuit să deschidă toate ziarele şi jurnalele marţi, dacă nu era cu atentatele: Karadzic a fost în sfârşit condamnat. Cu ocazia asta au apărut poveşti mai pe larg despre viaţa lui de după încheierea războiului din Iugoslavia, cum şi pe unde s-a ascuns, cum a fost prins. Spoiler: s-a ascuns în văzu lumii, lăsându-şi barbă şi pozând în vraci cu energii paranormale. O nebunie.
  6. O chestie despre natura umană şi cercetarea comportamentului maselor: există un experiment, devenit clasic de referinţă, în care o colonie de şobolani este lăsată să se înmulţească în voie într-un spaţiu închis. Odată cu suprapopularea apar nişte deviaţii de comportament, apoi canibalizare, după care mor toţi. Despre asta urmează şi un film de Hollywood (cică chiar bun), iată aici o introducere.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s