Lectura de weekend (CLIV)

Ce-am mai descoperit în săptămâna care a trecut:

  • Păi în primul rând un articol deosebit de instructiv (instructiv pe mai multe planuri decât îi zice titlul) despre nevoia de a face ceva cu reprezentarea musulmanilor în filmele de la Hollywood. Că nu se mai poate ca de fiecare dată când e vorba de vreun erou din lumea arabă – Prince of Persia, Gods of Egypt – personajele să fie jucate de actori albi pur-sânge duşi la solar, iar restul de arabi să fie reprezentaţi ca terorişti, bătuţi în cap, libidinoşi, stereotip. Dar faptul că John Kerry se întâlneşte cu şefii studiourilor de la Hollywood să discute despre asta… ei bine, e de urmărit cu maxim interes.
  • Un tip care scrie. Nu mi-e clar cum a ajuns de la comentator direct la statutul de contributor pe Republica.ro, cert este că omul se prezintă scurt: „Etnolog, fost muzeograf în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale Astra, Sibiu. Din 2007, este cioban la poalele Parângului”. Şi are un condei pronunţat în toată scriitura, ceva diferit de tot ceea am găsit în ultima vreme pe internetul românesc. Plus, are acel vino-ncoa care va fi mereu apreciat în spiritul românesc, combinaţia de om cult, filozof cu şcoli înalte, întors la origini şi devenit cioban. Oricare din texte e minunat, iaca unul de prezentare: Confesiunle omului-bufniţă.
  • Cu ocazia tipului ăstuia mi-am adus aminte de un altul pe care îl citesc cu plăcere – de data asta mai aplecat spre umor. Un umor pe care… n-am de ales şi trebuie să-l descriu cu un clişeu de şcoală primară: un umor tip Ion Creangă. Omul scrie când are chef, iar textele i le găzduieşte blogul lui Cetin Ametcea (fostul arhi.ro). Când are chef – şi despre ce are el chef: iaca în cel mai recent articol e vorba despre cum a trebuit eroul nostru să şteargă de pe site-ul unui ziar un articol despre Vanghelie; sau o poveste despre povestirea unei întâmplări de la filmarea unui film. Nimicuri, da – dar amuzant povestite.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s