Lib.-Dem.

Am mai zis pe-aicea că sunt la curent cu ce se întâmplă cu alegerile din SUA – mi se pare relevant şi interesant. Deşi, între noi fie vorba… pe undeva ceva e profund greşit în toată organizarea asta, nu e normal ca un an de zile ăsta să fie singurul subiect de la televizor. Chiar mai bine de un an! Şi pe plan intern şi pe plan extern se întâmplă nenumărate chestii mai importante, care să merite atenţia mass media care, iată, îşi umple zilele tocând fiecare cuvinţel, gest şi declaraţie a vreunui candidat.

Deşi Bill Maher are un argument foarte bun pe tema asta: mulţi ani a fost un citic foarte vocal şi i s-a părut la fel de nelalocul ei lungimea campaniei electorale americane – asta până când şi-a dat seama, cu timpul, că poporul american este încet, că are nevoie să-şi cunoască candidaţii pe toate feţele, şi că din punctul ăsta de vedere poporul american primeşte ceea ce are nevoie.

Aşa o fi. Pentru noi restul, alegerile de la ei or să fie ca o cursă de F1 la televizor: te uiţi la început, după care îţi vezi de alte tale şi revii pe canapea atunci când dă să se sfârşească. Doar când mă gândesc că ar trebui să-mi dozez interesul să-mi ajungă până-n vară, şi apoi încă şi mai departe… mi se intimidează şi nu mai pot.

Dar totuşi.

Cu toate că nu am fost încă niciodată în SUA, cred că e maxim de relevant şi de interesant ce se întâmplă acolo (dacă ar fi alegeri ca astea şi-n Rusia sau în China, ar fi exact la fel de relevante; dacă ar fi). Mi-e greu să formulez de ce anume e aşa de important pentru mine şi pentru fiecare dintre noi cine iese preşedinte în SUA, dar are legătură cu o aranjare a priorităţilor din lume. Mi-e greu să generalizez fără să folosesc cuvinte pompoase, aşa că o să pornesc de la exemple:

  • E important dacă preşedintele Americii organizează un gard între SUA şi Mexic. Până una-alta preşedintelui Americii i se dă în lume mai multă imoportanţă decât preşedintelui Ungariei; când iese preşedintele Ungariei să facă un gard, nu e decât un caz izolat de buruiană politică care, cu timpul, o să se ofilească – dar dacă iese preşedintele Americii să facă un gard, brusc or să capete curaj şi alţii care poate până acuma au tăcut de ruşine pe tema asta.
  • E important dacă preşedintele Americii e un macho cu tanc în Orientul Mijlociu. Că dacă e, atunci Europa o să mai aibă încă mult şi bine probleme cu refugiaţii.
  • E important dacă preşedintele Americii e prieten cu Corporate America. Că dacă e, nici libertatea de pe internet nu mai e garantată.
  • E important dacă preşedintele Americii e preocupat de încălzirea globală. Că dacă nu e, atunci nici eforturile reindustrializării de până acuma, aşa minuscule cum le-au făcut, nu or să mai conteze.
  • E important dacă preşedintele Americii are împrejurul său, printre susţinători şi aghiotanţi, supraponderali retarzi tip „‘Murica!” – sau designeri hipsteri din Silicon Valley. Pentru că, indiferent ce părere aş putea avea la nivel individual despre designerii hipsteri din Silicon Valley, până una-alta pe ei te poţi baza mai curând atunci când vine vorba de idei progresiste precum mobilitate socială, ecologie, egalitate de gen, etc etc.

Din punctul ăsta de vedere cred că Obama a făcut o treabă bună (probabil că se putea şi mai bine, habar n-am) şi încă mai face – la dracu, mai are un an întreg! Şi de-aia cred că am argumentat Captain Obvious: pentru Europa, pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru oricare dintre noi cetăţenii simpli ar fi bine ca la alegerile din toamnă-iarnă să iasă un democrat. Nu ca o binecuvântare luminoasă, cât mai mult ca evitare a unei catastrofe. La nivel intern poate că nu le-ar strica un Bernie Sanders – dar mă rog, astea-s deja detalii pentru ograda lor; din punctul din care privim noi e perfect şi dacă iese madam Clinton. Sau şi o lampă cu căciulă din partea mea, o pisică cu şapcă, o maimuţă cu banană – oricare din variante ar fi de preferat faţă de Trump sau Cruz. De Trump presupun că nu am de ce să elaborez – dar ceva îmi zice că profilul lui Cruz nu a ajuns vizibil până în toate cotloanele, aşa că-mi fac datoria să-l prezint eu.

Te doare mintea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s