Lectura de weekend (CXLIX)

Săptămâna asta, recunosc, s-au întâlnit lipsa de chef cu lipsa de chestii interesante în Univers, şi a rezultat că n-am citit mai nimic. Cum nici conserve nu mai am de plasat convenabil la rubrica de weekendul ăsta, nu-mi rămâne decât să împărtăşesc ce-am privit cu adevărat pe monitorul laptopului în timpul pe care altfel l-aş fi petrecut citind: YouTube.

Sunt la zi cu campania electorală în SUA şi, cu cât ştiu mai multe, cu atât mi se pare mai interesantă – „interesantă” la graniţa cu „te doare mintea”. De-aia mi se pare perfect legitim să-mi culeg informaţiile cu precădere din programele tip late-night talk-show care, observ abia cu ocazia asta, sunt o grămadă în SUA – şi sunt de o calitate remarcabilă. Fiecare emisiune e găzduită de câte un tip din sfera actor/ comediant, unii au şi invitaţi pentru câteva minute, unii emit zilnic, alţii săptămânal, fiecare fiind reprezentantul unui post major de televiziune american. Gazdele sunt de fapt a doua generaţie de realizatori de această categorie, şcoliţi toţi la Jon Stewart, la David Letterman, sau la Jay Leno – primii care au avut tipul ăsta de emisiuni până acuma. Într-o ordine aproximativă a aprecierii personale (apreciere în primul rând pentru gazdă):

  1. John Oliver. Pune în prim-plan underreported news, de-aia e interesant. Alegeile americane (şi mai ales fauna republicană) sunt însă un izvor nesecat.
  2. Stephen Colbert. Despre alegeri nu zice mare lucru, dar Donald Trump este, subînţeles, maimuţica de serviciu.
  3. Trevor Noah. A preluat de foarte curând emisiunea-instituţie The Daily Show de pe Comedy Central, îşi exploatează inteligent punctul de vedere de outsider, de venetic din Africa de Sud.
  4. Seth Meyers. O muncă cinstită care exploatează cu nedisimulată plăcere binecuvântarea care este prezenţa lui Donald Trump pentru branşa de comedianţi.

În spiritul corectitudinii trebuie să-i mai menţionez şi pe ceilalţi care se înghesuie pe nişa asta:

  1. Conan O’Brien – tipul e mult mai bun decât emisiunea pe care o face.
  2. Bill Maher – mega, mega incisiv şi deştept omul, emisiunea pe care o are momentan însă nu mai e chiar în linie cu şablonul de late-night show. Probabil ultimul din generaţia Leno/ Stewart care încă nu are de gând să se pensioneze.
  3. Jimmy Fallon – a peluat o emisiune importantă şi a făcut-o superficială.
  4. Jimmy Kimmel – formatul emisiunii ăstuia e cam superficial şi el, deşi tipul pare că ştie ceva.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s