Lectura de weekend (CXLVII)

E bine când o dogmă e atacată şi pusă sub semnul întrebării, ba chiar e sănătos pentru evoluţie – şi normal dpdv psihologic, ca noile generaţii să se răzvrătească şi să renege vechile generaţii. Dar lecţia e una: când un adevăr e răsturnat radical şi dintr-o dată auzi că „it was all horseshit!” – aşteaptă. E doar o chestiune de timp până ce din vechiul horseshit încep să reiasă la suprafaţă lucrurile care erau totuşi valoroase. Amestecul din chestiile vechi, care se dovedesc că nu erau chiar aşa proaste – şi chestiile noi… ei bine, asta ar putea fi în sfârşit un drum sustenabil.

În cazul nostru de astăzi: psihanaliza freudiană faţă cu terapia comportamentală.
S-a tot făcut tamtam pe ideea că Freud a fost un diletant şi că psihanaliza brevetată de el de fapt e o impostură. O idee cu atât mai la îndemână cu cât alternativa, terapia comportamentală, se prezenta mai simplă, mai luminoasă, şi mai ales mai eficientă.
E, iaca şi terapia asta comportamentală şi-a cam trăit perioada de glorie, lumea a început să vadă că de fapt e cam superficială şi că de fapt poate vechile idei ale psihanalizei nu erau aşa de rele.
Dacă mă-ntreabă careva, cred că nu e ultima oară când domeniul psihologiei se rebalansează – dar e plăcut de văzut cum se alege grâul de neghină.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s