Introducing: Bernie Sanders

Dat fiind că despre alegerile americane din 2016 se vorbeşte încă de prin 2014, evident că am dezvoltat o orbie selectivă la acest subiect: dă-o-ncolo de treabă, cui ajută speculaţiile vreme de doi ani de zile? Am considerat că mă pot informa bine-mersi cu câteva săptămâni înainte de eveniment.

Lucrurile au fost simplificate de apariţia în peisaj a lui Donald Trump: cu toate că pe seama lui tema alegerilor americane se vâră mai insistent şi mai adesea în viaţa mea, măcar îmi rezolvă tranşant problema deciziei. Nu-mi mai bat capul cu oare care-o fi mai bun, e clar că republicanii sunt nişte netoţi (şi în general uite ce prost e sistemul electoral american, că nu oferă loc pentru mai mult de 2 direcţii) – deci, Hillary preşedinte! Plus, e chiar simpatică, are cuvintele la ea, atinge teme de bun simţ, are o echipă decentă – deci din partea mea putem să scurtăm circul cu minim 6 luni şi să trecem la treabă. Că peste tot prin lume văd că alegerile prezidenţiale tind să creeze un gol de activitate, nu se mai face nimic în anii electorali – nu tu decizii cu impact mai lung, nu tu iniţiative mai curajoase – iar anii electorali se pot întinde uneori şi pe 15-18 luni. O piatră în pantof şi alegerile astea, ce să mai?, hai să scurtăm circul, Hillary preşedinte!

Dar stai!

Chiar dacă părea că dintre rândurile democraţilor ea va fi cu siguranţă cea desemnată să intre în cursă… lucrurile nu stau chiar aşa în realitate. Dacă ne uităm mai bine, colegul ei de partid Bernie Sanders este în multe situaţii pe primul loc, şi abia atunci când ciulim urechea şi ne uităm mai cu atenţie observăm că mulţi îl dau pe Bernie Sanders drept câştigător. (Câştigătorul cursei din interiorul partidului, that is: cel care va avea onoarea să se prezinte în faţa electoratului american să se dueleze cu reprezentantul republicanilor).

Dar cine este acest Bernie Sanders?
Păi un politician de carieră, care are în spate ceva experienţă în domeniul libertăţilor cetăţeneşti. Sigur, ideile lui nu diferă prea mult de ideile lui Hillary (că doară sunt din acelaşi partid) – dar experienţa şi vârsta îi dau un anumit tip de profunzime şi de credibilitate care lui madam Clinton, cu tot respectul, îi scapă.
Sanders e ca un bunic iubit de nepoţi, ascultat mai ales de tineret cu ochii mari atunci când vorbeşte despre universităţi gratuite, sistem de sănătate gratuit, egalitatea salariilor, dreptul la avort, intimitatea pe internet, căsătoriile homosexuale, schimbările climatice, politici energetice, ajutoare sociale, sprijinirea clasei de mijloc, creşterea salariului minim, refacerea infrastructurii, concediul de creştere a copilului, taxarea marilor corporaţii… etcetera. Temele generaţiei, teme progresiste – chiar dacă în SUA încă mai există dinozauri care văd asta drep socialism, iar socialismul este, se ştie încă de la Războiul Rece, cea mai naşpa chestie posibilă.

Hillary Clinton are şi ea cam tot aceleaşi teme pe agendă – dar istoria ei destul de oportunistă în politică nu o face la fel de convingătoare pe temele astea care la Sanders sunt temele pentru care s-a luptat, cu un oarecare idealism chiar, dintotdeauna.
Iar diferenţa majoră dintre cei doi este că pe Hillary nu o ţine să îngrijoreze prea tare marile corporaţii americane, ameninţându-le că le va aduce impozitele în ţară; asta pentru că ea se înţelege bine cu industria şi sectorul privat – de unde îşi atrage şi fondurile, din câte înţelegem, deosebit de substanţiale. Asta în vreme ce la Bernie Sanders nu cotizează nici o corporaţie, el îşi sponsorizează campania din donaţiile individuale ale simpatizanţilor – aşa că n-are nici o jenă să spună că o să-şi finanţeze toate politicile sociale din taxele pe care le va stoarce de la companii, obligându-le să-şi culeagă profiturile pitite prin insulele Cayman şi prin alte paradisuri fiscale.

YouTube e plin de clipuri, fiecare poate să cerceteze orice-l interesează despre omul ăsta – dar ca punct de plecare interviul de mai jos mi se pare destul de decent. Omul se află în studiourile unei televiziuni politic adverse, şi discuţia se concentrează mai mult asupra banilor, forţându-l cumva să-şi exprime cu atât mai clar ideile. Bernie preşedinte!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s