Lectura de weekend (CXXXV)

Am avut cândva şi o perioadă când citeam cu religiozitate Der Spiegel, şi de atunci am rămas cu un nas bine calibrat pentru a recunoaşte stilul reportajelor lor. De fapt e o trăsătură general tipică şcolii de jurnalism germane, un anumit mod de a introduce cititorul într-o naraţiune cu carne pe oase asemănător cu stilul long-reads de prin New Yorker: dacă e un banal interviu bunăoară, cititorul nu află numai ce s-a discutat în interviu; află şi cum arăta uşa de la intrare, şi cum a foşnit draperia când a intrat invitatul, şi cât zahăr şi-a pus în cafea, şi când şi-a dres vocea la vreo întrebare anume.
Cum ziceam: cu carne pe oase, o experienţă aproape cinematografică, prezentă cam în toată presa germană care se respectă – dar parcă nicăieri atât de bine definit ca în Der Spiegel.

E, şi în spiritul experienţei cinematografice… iată un articol, cum se zice, ţais. Despre un şofer român de microbuz care face curse de la Satu Mare până în sudul Portugaliei, săptămânal, transportând oameni şi tot felul de pachete. Unu la mână, articolul e o povestire foarte fluidă şi se citeşte pe nerăsuflate – şi doi la mână, personal am înţeles ceea ce mi s-a povestit despre călătorie, despre cum se distribuie pasagerilor cartuşe de ţigări să le prezinte ca fiind ale lor, despre cum se calculează şpaga la vama ungurească, despre preferinţa de a intra în Germania vinerea pe înserat, chestiile astea de dedesubturi. Am râs la faza cu porcii furaţi, şi la apropourile subtile de tipul:

Talic’s trunk is always filled with packages. Most are presents for relatives living abroad, items that are self-slaughtered, self-knitted and, especially, self-distilled

De citit pentru oricine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s