Lectura de weekend (CXXXI)

Nici nu e mult de când remarcam pe aici luxul de care se bucură somităţile şi experţii cu autoritate, acela de a fi ascultaţi până la capăt orice ar avea de zis – ceea ce le oferă spaţiul şi posibilitatea de a descrie exhaustiv, pe toate părţile şi din toate unghiurile ceea ce au de analizat. Ceea ce evident că le dă măsura competenţei şi le creşte în continuare rating-ul de autorităţi în domeniu.

Eh, fix aşa şi acuma: unu’ de pe la Princeton, Harry Frankfurt pe numele lui, profesor de filozofie specializat în raţionalism, a scris un eseu despre, ăăă, bullshit. Un termen greu de definit, cu multe nuanţe, mai degrabă din familia acelora definite prin proprietăţile lor: „îl recunoşti atunci când îl ai în faţa ochilor”. Ca dovadă că nu are un sinonim perfect în engleză, şi nici o traducere perfectă în, să zicem, română.
Dar omu’ a avut spaţiu şi public care să-l urmărească pe parcursul a (numai) 16 pagini, iar la sfârşitul celor 16 pagini de lectură uşoară şi limpede dispunem cu toţii de o înţelegere comună şi validă a termenului. „On bullshit„, deci.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s