1 Mai în Hamburg. Prolog/ Introducere/ Începutul

Prolog

În primul rând e momentul să trag o concluzie la cei 5 de 1 Mai pe care i-am petrecut în Berlin: este un eveniment distractiv. A fost odinioară un eveniment violent, mărturie stau detaşamentele impresionante de poliţie şi de jandarmi, atenţia ciulită a presei pe această temă, precum şi mai ales rândurile de magazine şi sedii de bănci care se închid şi se baricadează cu scânduri încă din ajun. (Mai multe detalii am povestit, ca neofitul, în primul an când am fost de faţă: Prolog, Cum fu, Epilog).
Nu ştiu dacă primăria oraşului a conceput anume festivalul stradal ca pe un mod de a distrage şi de a dispersa atenţia, cert este că a funcţionat: 1 Mai a devenit un prilej de socializare, de distracţie, este muzică, este bere, este mâncare, se întâmplă chestii haioase, şi de fapt este evenimentUL care deschide sezonul estival. Odinioară, am citit în arhive, erau maşini în flăcări – în schimb în cei cinci ani pe care i-am trăit acolo singura cea mai mare abatere la care am asistat a fost o pungă de vopsea aruncată în provocare spre un poliţist; iar dovada că în acel an nici nu a avut loc ceva mai acătări este că evenimentul a fost menţionat în ziar alături de încă o singură altă întâmplare.
Deci, chill.
Ei, acu în Hamburg nu am putut rata ocazia unui studiu comparativ – să văd şi eu ce e mit şi ce e realitate în „confruntările de stradă” din Hamburg.

Introducere

Semnificaţia politică legată de muncă s-a diluat mai în fundal, demonstraţii sindicale cu muncitori care-şi cer drepturile… alea mai au loc, da, dar nu mai au scena principală. Scena principală e ocupată, cel puţin în Hamburg, de a) demonstraţia neonaziştilor, care nu ştiu exact pentru ce demonstrează dar presupun că ceva împotriva imigranţilor, b) contrademonstraţia de stânga, al cărei mesaj principal este „jos neonaziştii!”, şi c) posibilitatea ca unii dintre demonstranţi să se abată de la traseul stabilit şi să alerge să-i caftească pe cei din tabăra adversă. Iar asta e de fapt pulpa zemoasă care aduce gură-cască la balcoane şi ţine poliţia în alertă.
Ăsta e un motiv pentru care în Berlin demonstraţiile cele două sunt FOARTE separate geografic (gen, unii la mama naibii şi ceilalţi la mama supărării), şi dacă se poate şi ca timp (unii dimineaţa, ceilalţi dup-amiază). În Hamburg, aparent, nu prea.

Desfăşurarea acţiunii

M-am pornit la drum pe la 18:30, aşa. Am luat-o pieptiş direct pe strada cea mai discutată, să văd cu ochii mei ce ar fi de văzut – şi când colo: pîrţ. Oameni relaxaţi pe terase, nici mai mulţi nici mai puţini decât într-o zi obişnuită, nici pomeneală de magazine baricadate (în timp ce aşteptam la rând la un bancomat m-a lovit realizarea că bancomatele nu erau blocate). Linişte şi pace. Mamă ce ţeapă mi-am luat!, cum am muşcat la propagandă.
În fine: am terminat de parcurs în linişte toată strada despre care am tot fost avertizată, şi mi-am zis că, dacă tot am ieşit din casă, hai măcar să dau o tură mai mare şi până-n cartierul vecin, să văd ce mai e şi acolo.

Super decizie. Numa’ bine ce m-am pus pe direcţia cea nouă, în următoarea intersecţie un ditamai cordonul de poliţie. Dar MULŢI, ca şi cum stăteau în aşteptarea unei demonstraţii care ar fi urmat să treacă din moment în moment pe strada perpendiculară.
Oh, perfect!, deci poate totuşi mă lămuresc şi eu ce grupuri sunt în oraşul ăsta şi ce cer ei de la viaţă.
Văzând însă că nu apărea nici o demonstraţie, (gură-cască însă destui primprejur) – am început să întreb lumea ce e cu atâta poliţie. Şi cică „Aaaa, păi nuuu, că demonstraţiile sunt mai încolo, ăsta e doar al doilea cordon!”.
Gogîlţ!
Deci aşa dansăm: mulţimea de poliţişti din faţa mea, comparabilă cu ceea ce se vede la Berlin, este doar ariergarda în Hamburg. Aham.

× VA URMA ×

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s