Porunca a 12-a

Pe a 11-a am enunţat-o acu hăhăhă, mai bine de cinci ani – dar aşa se decantează în timp lucrurile cu adevărat importante: încetul cu-ncetul.

Porunca a 12-a ar fi aşadar: să nu înghiţi chestii care nu-ţi convin.
Şi asta nu pentru că suntem noi rebeli şi nu-ne-dictează-nimeni-ce-avem-de-făcut – nu, ci din raţiuni de igienă. Se observă la cei care la un moment dat au făcut compromisuri de principiu – adică s-au găsit constrânşi să facă sau să treacă cu vederea chestii cu care nu erau de acord (mai pe româneşte: „să înghită chestii”) – ei bine, fiecare înghiţitură va fi răzbunată mai târziu asupra altor oameni, minim dublu. MAI ALES atunci când vine vorba de serviciu – dar şi în situaţiile domestice cu familia., cu locuinţa, cu prietenii, şi aşa mai departe.

Aşa se naşte acel „se cuvine” bazat exclusiv pe vârstă: „ehei, câte ore suplimentare am făcut eu cu hârtiile alea! acuma gata, să mai facă şi ăştia noi câte ceva!”; sau şi mai rău „da, o fi colegul mult mai competent, dar mie mi se cuvine acea promovare pentru câte am înghiţit!”.

Ceea ce nu aduce nimic bun în lume.

De-aia zic: mai bine să nu înghită nimeni nimic, să nu aibă nimeni ocazia să rumege traume, frustrări, remuşcări, invidii, etcetera – şi în final să nu aibă ce translata pe umerii ălorlalţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s