Lectura de weekend (CXX)

N-am mai recomandat de foarte multă vreme o carte, dar între perioada mai de demult când recomandam cărţi şi astăzi s-a produs o schimbare de direcţie: acu 5 ani citeam 85% beletristică, 15% psihologie. Ok, hai, de fapt şi filozofie pe ici pe colo.
Astăzi e 50% beletristică, 50% cărţi de alte specialităţi – în speţă sociologie, politică, economie. O fi de la vârstă? 🙂

Imagined Communities” ar fi cel mai recent titlu demn de menţionat: prima mea carte pe teme de naţionalism.
Hm. Nu degeaba e domnul Benedict Anderson un clasic, iar cartea de căpătâi.

În primul rând, întrebarea „ce anume este naţionalismul?” – şi mai exact, faptul că nu există încă o definiţie unificatoare. De fapt: nu e o carte despre naţionalism, ci mai exact despre lipsa de fundament al naţionalismului.
Autorul povesteşte multe chestii aparent pe lângă subiect (din păcate nu ştiu atâta istorie cât să-l pot contrazice pe undeva, deci îl iau de bun) – dar în urma cărora cititorul rămâne cu o imagine cristalizată despre ce anume face posibilă o naţiune. La început au fost colonialismul, capitalismul, protestantismul – şi, mai ales, tiparul (ziarul).
Per ansamblu cartea îşi propune să înţeleagă ce anume face oamenii să moară, să urască şi să omoare pentru patrie – şi eu una cred că autorul o fi el imparţial, dar reiese din conţinut cam cât aer cald e în argumentaţia naţionalistă.

Nu intru în detalii (acolo dă Wikipedia nişte puncte despre noţiunea comunităţilor imaginate), câteva mostre se găsesc pe Google Books, iar în rest cartea se găseşte… cine a mai citit Foarfeca ştie unde să caute 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s