Lectura de weekend (CXVIII)

Când mă ocupam cu studiul despre care am mai povestit pe-aici, ăla cu imigranţii în Germania – la începutul „ostilităţilor” conducătorul de proiect a remarcat, în parte (în sensul teatral al cuvântului), că ia ce bine ar fi fost dacă era mai explicit concentrat pe imigranţii din Europa de Est – că asta, pasămite, era o temă de actualitate la începutul lui 2014. Dar, din vreme ce studiul fusese conceput minuţios pe parcursul a mai multor ani, toţi indicatorii erau potriviţi, calibraţi şi răs-calibraţi pe segmentul musulman al imigranţilor, iar proiectul fusese aprobat şi finanţat în forma aia… n-au mai putut schimba mare lucru înainte de a-l pune în funcţiune.

Ceea ce s-a dovedit în final a fi o întâmplare fericită: că numa bine ce-a ieşit studiul ăsta prin biblioteci şi prin ziare astă-toamnă… cum hop! şi demonstraţiile anti-musulmane din Germania – şi, mai nou, problema franceză. Dintr-o dată a fost documentul potrivit la momentul potrivit, cu concluzii recente şi clare, de la o sursă de încredere, realmente folositoare în evaluarea unor situaţii noi. Mai la fix nici că se putea.

Aşa a păţit şi domnul ăsta, Houellebecq. Cine nu-l cunoaşte: e un scriitor francez, genul „copil teribil” care a încercat pe pielea lui toate ciudăţeniile scandaloase, şi scrie fără pardon cam despre ce i se năzare.
Şi mai nou a scris o carte, titlul în engleză ar fi „Submission”, şi în carte este vorba despre, ăăă… 🙂 O Franţă a anului 2022 în care un partid unic musulman vine la putere şi instaurează Sharia. Iar ziua publicării cărţii?
7 ianuarie 2015 🙂

Cât de tare e asta? Să iasă în librării distopia despre regimul islamist din Franţa fix în ziua în care se-ntâmplă grozăvia de la Charlie Hebdo! Şi sper că se-nţelege că singurul lucru care mi se pare tare este fix această coincidenţă extraordinară.
Nu ştiu încă dacă e bună cartea – dar ce-i sigur e că toată lumea a aflat de ea, şi a devenit de mare interes. Aş merge însă pe mâna lui The New Yorker şi aş zice că merită aşteptată o traducere – plus că domnul Gopnik, atunci când scrie un articol, păi ies cititorii cu 10 puncte în plus la cultura generală atunci când îl termină.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s