Au fost zilele trecute ocupate cu evenimentele electorale din România, restul lumii ar  fi putut la fel de bine să şi ardă din temelii că nici măcar nu s-ar fi aflat. Ei, din fericire n-a ars, dar s-au întâmplat nişte evenimente pe care ar fi profund nedrept să le trecem cu vederea.

În primul rând Rosetta şi Philea. Nu mai e cazul să explic eu de ce e asta grozav. Dar totuşi: după ce s-a stins „frigiderul” (la Philea mă refer) a mai venit o ştire care sunt destul de sigură că a picat pe sub masă: s-au găsit molecule organice (mai exact: molecule care coţin printre altele şi atomi de carbon). O descoperire cu mult, mult potenţial – şi prima confirmare că cei 10-15 ani de muncă la proiect au avut o justificare solidă.

Altă treabă deşteaptă e că au avut dreptate canadienii: există particule subatomice noi, s-au găsit la CERN.

*

Astea nu sunt ştiri pe care toată lumea le urmăreşte cu sufletul la gură, nici subiect prizabil pe la sindrofii – şi de fapt probabil că aşa e şi bine, că nu toată lumea se pricepe. Dar totuşi: dacă nu se pomeneşte de chestiile astea – şi încă într-un limbaj accesibil – atunci (astro-)fizicienii rămân într-un turn de fildeş, societatea nu o să vadă niciodată ce fac oamenii ăia, pe ce se duc miliardele investite în acceleratoare şi/ sau în lasere, care-i contribuţia efectivă a fizicienilor la mersul lumii. De fapt, corectez: de cele mai multe ori nu care este contribuţia, ci însuşi faptul au o contribuţie, ăsta e un detaliu care trebuie să ajungă în lume mai întâi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s