Lectura de weekend (CXI)

Au fost zilele trecute ocupate cu evenimentele electorale din România, restul lumii ar  fi putut la fel de bine să şi ardă din temelii că nici măcar nu s-ar fi aflat. Ei, din fericire n-a ars, dar s-au întâmplat nişte evenimente pe care ar fi profund nedrept să le trecem cu vederea.

În primul rând Rosetta şi Philea. Nu mai e cazul să explic eu de ce e asta grozav. Dar totuşi: după ce s-a stins „frigiderul” (la Philea mă refer) a mai venit o ştire care sunt destul de sigură că a picat pe sub masă: s-au găsit molecule organice (mai exact: molecule care coţin printre altele şi atomi de carbon). O descoperire cu mult, mult potenţial – şi prima confirmare că cei 10-15 ani de muncă la proiect au avut o justificare solidă.

Altă treabă deşteaptă e că au avut dreptate canadienii: există particule subatomice noi, s-au găsit la CERN.

*

Astea nu sunt ştiri pe care toată lumea le urmăreşte cu sufletul la gură, nici subiect prizabil pe la sindrofii – şi de fapt probabil că aşa e şi bine, că nu toată lumea se pricepe. Dar totuşi: dacă nu se pomeneşte de chestiile astea – şi încă într-un limbaj accesibil – atunci (astro-)fizicienii rămân într-un turn de fildeş, societatea nu o să vadă niciodată ce fac oamenii ăia, pe ce se duc miliardele investite în acceleratoare şi/ sau în lasere, care-i contribuţia efectivă a fizicienilor la mersul lumii. De fapt, corectez: de cele mai multe ori nu care este contribuţia, ci însuşi faptul au o contribuţie, ăsta e un detaliu care trebuie să ajungă în lume mai întâi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s