Ex-post

Văzută așa, retrospectiv, treaba cu cozile de la votarea din Paris/ Londra are două aspecte secundare care eu zic că-s bune:

În primul rând așa, per ansamblu, e un fapt despre care s-a vorbit – poate nu tematizat în presa internațională, dar cel puțin sigur-sigur în casele vecinilor, a oamenilor care au văzut cozile. Dacă la masa de duminică s-a vorbit măcar într-o singură familie despre treaba asta, tot e ceva. Corelat cu rezultatul alegerilor (despre care aceiași vecini au aflat de prin ziare) iese clar un „măi! Ia uite ce interesant!”. Interesant într-un sens pozitiv, de dorință de îmbunătățire.
*Mbine, televiziunea germană a fost și ea subtilă la faza asta, a pomenit scurt de cozile respective și a băgat imediat intervievarea unui cetățean random de la coadă, „ce vă face să stați aici?” – „vrem schimbare, să fie mai bine în România, să ne putem întoarce acasă!”. Hehe.bine jucat, mulțumim.

Cea de-a doua chestie relevantă mi se pare că a fost componența grupului stătător la coadă. Stând de vorbă și cu străini și cu români emigranți constat că toți suntem de acord cu o chestie: pe români îi știe lumea ca fețe tuciurii în treling cu pantofi de prost-gust – iar asta în parte și pentru că restul nu se arată, nu-i vezi, nu-i identifici. Ei, în cozile respective au fost însă reprezentate toate grupurile – iar dacă măcar unul dintre polițiștii care au păzit cozile alea a remarcat că „iote bre, ce de-a studenți!” – păi tot e ceva și asta.

Apropierea percepției către adevăr e întotdeauna un lucru bun.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s