Cele zece veloporunci

Sper sa nu existe niciodata o politie a bicicletelor – nu de alta, dar asta ar insemna doar o chestiune de timp pana apare o politie a pietonilor, asta in vreme ce domeniul, lasat liber, se auto-regleaza de minune.

Reversul medaliei e ca, intr-un domeniu in care fiecare face cum il taie capul, este ca… fiecare face cum il taie capul. O tabla cu 10 porunci si-ar gasi asadar locul la marele fix. Unde „10” e un numar pur orientativ, mai mult cu rolul de expresie si indicator al importantei setului de reguli. Daca in interiorul listei sunt 3, 7 sau 16 buline… asta se mai poate discuta.

Iata un inceput, cu ceea ce e important din punctul de vedere al co-biciclistilor. Or mai fi altele, din punctul de vedere al soferilor.

  1. Mergi drept. Daca inca esti incepator si nu prea stii sa tii directia, nu-inimic: nu trebuie decat sa accelerezi nitel. Nimeni nu zice sa bati recorduri de viteza, dar nici sa ocupi toata strada nu se face.
  2. Indreapta-ti luminile. Farul e ca la masini: treaba lui e sa bata la 30 de grade spre sol, nu in ochii celor care vin din sens opus. Mai ales atunci cand nu mai folosim faruri blande alimentate din dinam, ci reflectoare de aeroport pe led-uri.
  3. Tine distanta. Cu cat mergi mai repede, cu atat distanta pe care o tii de cel din fata ta trebuie sa fie mai rezonabila. Sau macar pozitioneaza-te o idee in lateral asa incat, daca ala din fata franeaza brusc, sa nu i te urci in spinare.
  4. Cand opresti la semafor, orienteaza-te dupa linia de oprire. Daca te bagi mai in fata nimeresti pe banda perpendiculara, adica te pui in drumul celor care tocmai au primit verde. Nu se face.
  5. Nu fi bou. Daca opresti pe trecerea de pietoni, sau o iei pe trotuar… Nu te comporta ca si cum asta ti s-ar cuveni perfect legitim. In momentul ala nu esti cu nimic diferit de cocalarul din A4 pe care-l injura toata lumea.

No. Am zis ca e pt inceput, si ca 10-le ala e pur orientativ. Si da, sunt reguli de bun simt, care pentru un sofer (domeniu reglementat) sunt scrise in lege.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s