Cortexu’ frontal și geopolitica

Citii acu recent un articol despre maturizarea fizică a creierului în perioada adolescenței, despre când și pe unde se mai produc noi rețele de neuroni – poate l-oi pune la Lectura de Weekend într-o bună zi – și una din chestiile cu care am rămas a fost remarca despre momentul care semnalizează încheierea adolescenței, unul dintre ultimele circuite care se închid în cortexul frontal și ne transformă în adulți: realizarea limpede că ceilalți dețin alte informații, și pe baza asta văd lucrurile altfel – și abilitatea de a opera și de a funcționa chiar în ciuda (sau în paralel cu) faptului ăstuia.

Bun. În ciuda culorii lacului de unghii, cortexul frontal s-a închegat deja de ceva vreme, știm că alții au alt background, alte informații, altă educație, alte valori, și de aici alte păreri. Deci natura și-a făcut treaba, pasul următor îi revine educației: abținerea de la judecăți de valoare. Judecata de valoare fiind evaluarea și ștampilarea părerilor celorlalți în „bune” și „rele”, în „corecte” și „greșite”.
Sigur, uneori există argumente cu care putem să le demonstrăm celorlalți că părerea lor e greșită – sau, mai exact, greșite sunt informațiile pe care își bazează ei părerea. Dar aici stă cu adevărat schepsisul: în viața reală lucrurile nu sunt niciodată atât de limpezi și de vizibile; dacă omul din fața ta susține că e bine atunci când plouă, nu e automat clar dacă părerea asta vine din predispoziția sa melancolică, din interesul lui economic cu vreun lan de porumb, din educația de-acasă sau din cine știe ce altă chichiță și mai obscură. Așa stând lucrurile, părerea omului e „greșită” numai într-un singur caz: dacă e vorba de un lan de porumb, iar el a reținut greșit din manualul de agronomie cum că multă ploaie ar face bine culturii de porumb. În rest părerea e doar o părere, și aici se termină și judecata ei – iar a încerca să-l convingi pe om că totuși e „greșită” nu e decât prozelitism și incapacitate de a înțelege lumea.

Vorbăria de mai sus se poate rezuma în două propoziții – două principii, două „porunci”, sau poftim: un sistem bielă-manivelă care să ne ghideze prin viață:

  1. Să nu te miri când vezi că alții au alte păreri decât tine; în caz că totuși te surprinde treaba asta,
  2. Să nu te repezi să dai verdicte peste părerile respective.

Simplu, nu? Ce poate fi mai simplu decât o listă de două chestii? Și ce poate fi mai eficient decât o listă de două chestii care să te ajute să faci față oricărei noi situații?

*

E, iată că, indiferent de cantitatea de bun simț, de bună_voință, de pregătire, de experiență, de principii și de metode de abordare… realitatea e cu mult mai vastă decât și-ar putea imagina careva. Unele păreri sunt atât de extraterestre, iar unii oameni prezintă câte o Weltanschauung atât de radical diferită, încât și mirarea și judecata de valoare sunt depășite de situație. Nu-ți rămâne decât să te întrebi cam de câte niveluri de săpături ar fi nevoie până să ajungi măcar la originea diferenței. Unde se află acel mic detaliu?, pietricica de la care s-a abătut cărarea cu 1° mai într-o parte, inobservabil la început și inofensiv aparent, dar care pe nesimțite a dus abaterea în alte galaxii.

La ce mă refer? Păi foarte concret la asta:

[Cei interesați pot găsi și singuri părțile 2 și 3, iar părțile 4 și 5 încă mai au de apărut]

Deci încă o dată: acceptăm faptul că alții au alte păreri decât noi și suntem conștienți că nu există opinii obiectiv corecte sau obiectiv greșite [oamenii ăia, în capul lor, fac ceea ce e bine]. Și totuși: e evident că ideea Statului Islamic e undeva într-o altă galaxie, la ani-lumină de gândirea pașnică și tolerantă din alte părți ale lumii. Cum?, de unde?, când ajunge o ființă umană la așa ceva? Care-i detaliul esențial care, schimbat fiind la un om, produce acea succesiune de schimbări care în final îl face să-și întrebe propriul copil „Ce vrei să te faci când vei fi mare? Martir (suicide bomber) sau războinic jihadist?”. Nu, serios…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s