Mersul trebilor: fitness și mușchi

Să-ncepem prin a preciza că nu mă pricep la fitness – și asta pentru că nu practic; nu practic pentru că mi se pare plictisitor. Sigur, pe undeva pe parcurs, homo sapiens urbanus și-a pierdut îndeletnicirile care implică ridicat greutăți, alergat după vânat, împins bolovani – așa că nevoia de un substitut este cât se poate de justificată. „Justificată”, însă, pentru alții – nu și pentru mine, eu parcă prefer să mă mișc în alte feluri.

Și totuși. Reclamele la aparate de exerciții (teleshopping, spre exemplu) – și-n general cultura pop, forumurile de fitness-iști, dătătorii de sfaturi despre „cum să intri în formă” – ei bine, în toată lumea pare să fie de acord într-un glas cu raționamente de genul „dacă faci X abdomene pe zi îți tonifiezi mușchii abdominali și, cu timpul, ai să ai un sixpack„.

Ă: fals.

Legătura dintre abdomene și sixpack nu e directă – la fel cum nu e directă nici legătura dintre flotări și biceps, nici cea dintre genuflexiuni și fesieri – și, în general, e un mare neadevăr pe care-l propovăduiesc (și-l cred sincer) toți cei implicați în poveste.

Există, da, o legătură – dar e indirectă.
Da, dacă faci abdomene îți tonifiezi mușchii abdominali. Biologie de manual. Dar tot biologia de manual ne învață că, atunci când faci abdomene, nu „arzi grăsimea de pe abdomen”, cum ne cântă vânzătorii de echipamente sportive. Nu. Arzi grăsime de peste tot din corp. Dacă faci exerciții ca lumea și ai grijă ce mănânci, într-o bună zi vei vei fi „ars” suficientă grăsime din corp încât să înceapă să se contureze mușchii pe sub piele. Și atunci se va vedea cu ochiul liber ce-ai muncit în ultima vreme: c-or fi bicepși, tricepși sau pectorali.
De-aia există oameni foarte slabi care însă nu au nimic vizibil pe sub piele – după cum există oameni (de obicei bărbați) extraordinar de forțoși și de rezistenți, însă cu toate astea rotunzi și greoi. Unii au condițiile necesare „vizibilității” musculaturii, dar nu se preocupă de ea – iar alții au musculatura necesară, dar n-au curățat geamurile vitrinei, cum ar veni.

Deci toate reclamele alea cu legănașe care te ajută să faci abdomene și-ți prezintă animații „științifice” cu bulinițe galbene de grăsime care se dizolvă de pe abdomen pe măsură ce modelul animat mai face o ridicare… aia e „mințiți poporul cu televizorul”, în cea mai curată formă exemplificatoare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s