Votai

Ziceam acu ceva vreme că am fost chemată să-mi exercit dreptul de vot în ceea ce privește Parlamentul European, iar după ce m-am înscris in registrul electoral mi-am primit dreptul de a vota listele germane și am povestit nițel despre fauna din oferta de pe aceste meleaguri. Prin urmare nu mi-a rămas decât să mă prezint la secție în ziua de vot.

Așa că m-am trezit, mi-am băut cafeaua, mi-am terminat de citit lecturile duminicale – și, iată, m-am pornit. Ajunsă la secție (după colț, colea), m-am pus la coadă. Mă rog, nu era cine știe ce enormitate de coadă – dar orișicât: vreo 5-6 oameni tot așteptau în fața mea. Asta în condițiile în care erau deja oameni și la cele 5 sau 6 birouri de recepție – sau cum se cheamă mesele alea la care stau angajații secției, cei la care te duci și te caută în listă după numele din buletin. Buletin? Auăleu!, l-am uitat acasă.

Împf, reset.

Poza nu-i a mea, e de pe Wikipedia

M-am întors acasă, am mâncat ceva, am descărcat niște materiale video de pe net (:p), am luat buletinul și am repurces. Iarăși am ajuns la secție, iarăși vreo 4 inși în fața mea. Ceea ce mă face să cred că fluxul a fost constant, iar asta mă bucură: nu știu dacă o coadă de 5 oameni e mult sau puțin, nu știu dacă indică o prezență la vot deosebită – dar este în orice caz o diferență față de bătaia vântului de acu 5 ani, când fusei eu la același vot în București. Atunci intrasem într-un fel de sală de cantină comunistă, și de la intrare până la ieșire am fost singura companie pe care au avut-o angajatele alea plictisite.

Mi-am predat deci buletinul + fițuica de la registrul electoral și… și s-a blocat softul băiatului de la masă. Aveam la îndemână și fițuica în care se explică regulamentul de vot pentru cetățenii ne-germani (știam eu ceva când am luat-o după mine), i-am vârât-o sub nas – și, după niște consfătuiri cu colegele de la alte 2 mese, mi-a dat ok-ul. Probabil că am fost prima (dacă nu și singura) din cartier care a votat în acest regim. … ce să zic? Mă bucur că i-am oferit omului ocazia să învețe o nouă procedură, confruntându-l cu o situație așa de exotică.
No-n fine: am zâmbit îngăduitor și în cele din urmă m-am văzut în fața cabinelor – vorba vine „cabine”, că erau de fapt 2 mese cu scaun, puse în colțurile încăperii, străjuite de câte un paravan solid. N-am înțeles pentru ce e nevoie de scaunul ăla acolo, că nu te-așezi nici la cafea, nici nu te-apuci abia atunci să citești papirusul pentru prima oară. Vii, faci un X cu pixul în bulina care te interesează, și te-ai cărat. Dar ce știu eu?, poate nu toată lumea vine decisă de-acasă, și de-aia avem democrație: să fie de toate pentru toți.
După care am trecut pe la masa nr. 2, să-mi recuperez buletinul și să-mi depun votul. Unde, din nou, eroare de sistem: se uită bunii oameni în gol spre buletin și intră în panică pentru că nu găsesc data nașterii. În cazul ăsta, tre’ să recunoaștem, panica e îndreptățită: nu e deloc evident că șirul ăla de 6 cifre îmbricat în CNP reprezintă data nașterii. Mai mult, de fiecare dată când trebuie să lămuresc problema (ceea ce e destul de adesea, pentru că pe-aici te identifici mereu cu numele + data și locul nașterii) mi-e că oamenii ăia trebuie să mă creadă pe cuvânt când le zic că data nașterii e aia. Aș putea la fel de bine să lipesc pe buletin un cod de bare de la șampon, să fabric din cifrele alea o dată de naștere care mi se năzare, și să-l prezint ca date personale; sunt aproape sigură că pentru oamenii ăia ar fi la fel de verosimil.

În fine. Iaca am marcat momentul, sunt curioasă de rezultatele finale. În egală măsură și de cele germane, și de cele românești – și de prezența la vot și de tot.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s