Europarlamentarele

Ziceam că mă pornesc la vot și că m-apuc să cercetez oferta.

M-am înscris în lista de votare și mi-am primit deja și buletinul de vot. O fâșie lungă de-un metru, cu 24 de linii de tabel, una sub alta. Pe fiecare linie e trecut numele partidului, reprezentanții propuși pe listă, ocupațiile lor – și un cerculeț unde să-mi trec X-ul.

Ca în fiecare țară, scena politică se împarte în 3 categorii: partidele mari, partidele mai mici dar cu aspirații (ăia de pe la 10%) – și apoi puzderia de bălării. Micropartidele formate din câțiva agitați și familiile lor – sau cel puțin asta e impresia pe care o dau. Nu-i vorbă, și în România lista partidelor înregistrate are petele sale de culoare – dar acuma vorbim despre ce ofertă am găsit pe meleagurile astea.

Deci așa. Partidele mari (Conservatorii, Social-Democrații), partidele mai mici, dar cu loc important la masă (Verzii, Stânga, Liberalii, ba chiar și Pirații)… iar de-aici încolo începe distracția. Spicuiesc câteva, pe cele mai colorate, în ordinea pe care o iau din listă:

  • Partidul Protecției Animalelor.
  • Alegătorii liberi
  • Partidul Comunist German
  • Partidul Creștinilor devotați Bibliei
  • Calea de Mijloc Creștinească – pentru o Germanie după poruncile DOMNULUI (sic!)
  • Partidul pentru egalitate socială, parte a Internaționalei a Patra
  • Partidul Marxist-Leninist German

Sigur, mai sunt 11 formațiuni pe care nu le-am amintit, din care una e naționalistă (și destul de puternică), iar una e de-a dreptul neonazistă – dar în rest formațiuni de oareșce bun simț. Până una-alta echilibrul politic e în regulă – și ce-ar fi lumea dacă n-am avea și surse de distracție? Ce nu-nțeleg eu este de unde au scos 100.000 de semnături – de exemplu troțki-știi Internaționalei a Patra? E înduioșător cum se agită, de exemplu în Partidul Comunist, din 10 candidați 4 sunt pensionari. Mi-i imaginez ca pe jucătorii de șah din Cișmigiu, mi se pare delicios.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s