Lectura de weekend (LXXXVIII)

[O doamne ce „peste mână” sunt numeralele romane! Nu-i de mirare că sistemul arab le-a trimis în istorie]

Așa. Atmosfera la sediul Foarfecii e cam de vacanță zilele astea for some reason, așa că ne ocupăm mai puțin cu scrisul. Cu cititul însă întotdeauna 🙂 Iată – întru compensație – la ediția din acest weekend propunem 2 articole:

– Despre Papa din pod. Un articol binevenit, cu un timing potrivit. Adevăru-i că suntem contemporani cu o situație foarte rară (discretă și silențioasă, da, dar foarte rară – cam o dată la 600 de ani de rară) în care un papă pensionar trăiește să vadă ce face succesorul lui. Și în cazul de față succesorul e un copil teribil pe lângă moșneagul rigid. Așa că, dincolo de confesiune, convingeri sau păreri personale – asta e o situație care merită cercetată: la nivel istoric, politic, psihologic… și, până la urmă, uman.

Câte limbi, atâtea personalități. Pentru multilingvi, carevasăzică: în funcție de care limbă folosesc, o anumită latură a personalității iese la suprafață. Părerile sunt exprimate altfel – păreri despre același lucru, în aceeași situație – iar în sensul ăsta comparația dintre japoneză și engleză e extraordinar de precis țintită. Iar ultimul paragraf (cel cu exemplul cu portugheza și franceza) îmi pare rău că nu dezvoltă mai mult ideea pe care abia-abia o schițează, dar mi se pare că stă pe o comoară de conexiuni și înțelesuri despre cum funcționează lumea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s