O lume mai bună (gen)

Din categoria noutăților care „riscă” să se impună în viitorul nu-foarte-îndepărtat: Oculus Rift.

Nu cred c-a rămas cineva în peșteră cu privire la ce este Oculus Rift, mai ales că zilele trecute a vuit internetul despre achiziția firmei ăsteia de către Facebook – pe un purcoi de bani, bien sur. Iar viitorul se anunță palpitant.

Și de aici întrebările cele multe, „cum ar fi dacă ar fi?”. O situație limpede e aia în care „jucătorul” se retrage în realitatea virtuală din ochelarii de joc, și se înconjoară cu creaturi/ culori/ obiecte și situații fantastice care furnizează experiențe extraordinare. Aici au loc 10000 de îndoieli și de speranțe despre cum asta poate afecta sau îmbunătăți viețile noastre – și dacă da, atunci în ce fel, și în ce mod se pot controla efectele astea? Întrebarea fundamentală ar fi de fapt dacă omenirea este (biologic, evolutiv) pregătită pentru asemenea simbioză cu mașinile. De cât timp ar avea nevoie psihicul uman ca să ajungă să deosebească, instinctiv și fără greșeală, interacțiunea umană de interacțiunea cu mașini (nu de alta, dar am văzut cu toții în HER ce putem păți dacă nu învățăm deosebirile astea).

O situație mai puțin limpede s-ar crea la intersecția dintre Google Glass și Oculus Rift. Adică atunci când tehnologia ar aduce ușoare retușuri, îmbunătățiri, enhancements, înfrumusețări la realitatea reală de primprejur. Fără îndoială, loc de multă ambiguitate – iar aici de 1000 de ori mai  multe întrebări decât în situația abordată mai adineauri. Dar întrebările (mele) nu se orientează către posibilități tehnice sau către scenarii SF – ci se întorc efectiv la mecanismele psihologice care ar fi stresate/ puse în valoare/ modificate în asemenea situații. Sigur: un pas înainte ar fi discuțiile legale și politice pe tema asta – dar pentru asta e încă prea devreme. Vorba aia, să ne vedem noi mai întâi la Google Glass cu sacii-n căruță, și dup-aia vorbim mai departe. La naiba, încă nu e nici măcar clar dacă ochelarii Google sunt permiși sau interziși la volan – deci… mai e mult până departe!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s