Observații despre societatea germană

Am mai zis că prin natura ocupației am în perioada asta contact la firul ierbii cu societatea germană: am treabă într-un proiect sociologic care cercetează integrarea imigranților în Germania. Punctul de interes a fost inițial (la momentul conceperii studiului) acceptanța musulmanilor – dar pe parcurs interesul s-a extins și asupra imigranților de alte nații, în special asupra est-europenilor (că tot e de actualitate povestea).

Tabloul e destul de detaliat, se corelează mai multe componente relevante:

 • stil de viață (alimentație, sport, alcool);
 • grad de educație;
 • dragostea de patrie;
 • cunoașterea istoriei patriei;
 • vederile asupra cum ar trebui să funcționeze societatea;
 • orientarea politică;
 • starea materială;
 • gradul de cunoaștere a culturii musulmane;
 • gradul de contact cu alte culturi (în special cea musulmană);
 • percepția altor culturi;
 • gradul de acceptare efectivă a altor culturi în țara proprie;

Mă rog, întrebările care compun elementele astea sunt foarte de concrete – și de aici prima învățătură de ținut minte în viață: nu există oameni plictisitori, ci doar conversații neinspirate. Fiecare are un punct sensibil care, dacă-l zgândări cu o întrebare inteligentă, deschide ușa unui șuvoi de păreri, argumente și experiențe.

Studiul încă nu e gata, rezultatele or să apară mai încolo – dar până una-alta există niște chestiuni foarte evidente și interesante pentru observatorul curios (și oarecum outsider) al societății germane. Disclaimer: toate observațiile astea sunt bazate pe ce-am văzut eu personal, dar de multe ori concluziile interesante se trag din amănunte, din excepții, din fragmentele care ies din norme; altminteri, ca orice societate, societatea germană e și ea guvernată de distribuția normală, grosul populației înscriindu-se într-o bandă de bun simț fără mari surprize. Și totuși:

Religia are treabă cu orientarea politică.
Orientarea politică reiese într-un fel din răspunsurile la vederea asupra societății și din relația cu alte culturi – și n-are nici o legătură cu orientarea politică declarată de subiecți (altfel spus, toată lumea se consideră independentă/ orientare de centru)
Imigranții (sau cei cu experiență internațională în familie) știu poate cel mai bine să aprecieze ceea ce e bun la țara asta.
Manualele au dreptate: există o corelație ultra-evidentă între educație deficitară – insucces pe plan personal – consum de alcool – dificultăți financiare – vederi politice extremiste – aversiune față de imigranți.
Sentimentele extremist-naționaliste, în mod bizar, nu se corelează cu vreo cunoaștere profundă a istoriei patriei.
Situația financiară precară de acasă îl face pe om să creadă că a) situația întregii țări e precară, și b) situația țării se va înrăutăți.
În Germania de Est istoria a lăsat niște urme vizibile în așa-zisul mental colectiv: suspiciune (n-o să-ți spună nici dracu cu cine a votat la alegerile trecute), dar și o toleranță mai mare la lucruri imperfecte (lasă, că merge și-așa)
Dacă e femeie tânără, cu studii superioare, și vegetariană pe deasupra – atunci sigur va avea vederi de stânga.
Educația joacă un rol important în nivelul de „relaxare” și „toleranță” față de cam orice; dar încă și mai mult decât educația contează bunăstarea. Având în vedere că, în partea cealaltă, oamenii intoleranți par psihic labili și vulnerabili… probabil că în concluzie nu e vorba de „bunăstare” sau de „educație”, ci pur și simplu de încredere în sine confirmată de vreo formă de succes.
O plăcută surpriză: lumea e foarte lucidă și critică în legătură cu sursele de informare.
Munca e o valoare capitală.

Ș-ar mai fi, dar cred că se cuvine mai degrabă să lăsăm scena pentru când s-o publica studiul oficial

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s