Critică pe text la prima vedere

Mă gândesc că ar trebui să fie cam de la sine înțeles faptul că citatele motivaționale nu m-au prins niciodată cu prea mult succes. Da, există uneori anumite spuneri, anumite cugetări și vorbe de înțelepciune care merită atenție. Mai ales că Foarfeca are o slăbiciune pentru arta de a condensa concepte vaste în propoziții scurte. Din punctul ăsta de vedere un aforism – așa, la modul general – nu e nimic rău.

Numai că na: există acel proces de trivializare preaiubit în social media, acea scoatere din context și punere în ramă colorată. Și măcar de-ar fi cine știe ce cugetări – dar de cele mai multe ori sunt false înțelepciuni, la prima vedere par să spună ceva deștept dar când te uiți mai aproape  vezi că sun forme fără fond. Cum ar fi:

[Una din motivaționalele mele preferate, tocmai pentru că se pretează la asemenea scopuri didactice ca ăsta]

Păi nu? Nu-i așa că are dreptate? Ce stai ca mototlul? Vrei ceva? Deschide gura și cere! Ce aștepți? E ceva ce nu-ți place? Spune-o, ce te fâstâcești ca o copchilă?

Dreptu-i că nu e chiar deplasată gândirea: există inhibiții, există timiditate, există indecizie, rușine, frică, ignoranță și nerăbdare. Într-adevăr viața e mult mai simplă atunci când formulezi și rostești întrebarea care te roade – că dacă aștepți să-ți pice răspunsul așa, din cer… o să-ți crească barbă și o să mori prost. La fel și în cazul în care te chinui singur cu un amor neîmpărtășit: dacă aștepți abia ca celălalt să se prindă… No. Până aici suntem de acord.

Dar astea sunt valabile în sectorul ăla din viață ocupat cu mărunțișuri. A pune observația asta în ramă pe perete ca pe o înțelepciune de viață… e foarte deplasat. Una e să-ți faci curaj să pui o întrebare în ședința aia groaznică, una e să le spui colegilor de apartament că nu-ți place să trăiești în jegul lor, una e să declari că-ți place să gătești – dar viața mai are și componente mai complexe de-atât. Cel mai simplu contraargument: „dacă vrei ceva – cere”. Păi și dacă tot nu ți se dă? Poate o fi din cauza faptului că cel de la care ceri nu te înțelege. Ok, în virtutea posterului de mai sus, „dacă vrei să fii înțeles – explică”. Și dacă celălalt e căpos sau rău intenționat? Ce-am făcut?

Incredibil de multă lume nu face diferența dintre „mărunțișuri” și „categoria grea” și se chinuie aplicând regulile astea mărunte la chestii mai complexe. Și apoi se miră că nu le iese, sau se descurajează.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s