JP

Adică Jocurile Paralimpice. Care nu interesează nic pe dracu, să fim sinceri. Nu se dau la știri, (nici pe canalele mai serioase, darămite pe astea de duzină), parcă nici nu există. Pe undeva și corect: dacă să zicem că un joc FC Barcelona – FC Bayern München are o cotă de „interesanț㔩 de 10 puncte – atunci JO de vară probabil că-s pe undeva pe la 60-80 (depinde de sport), JO de iarnă pe undeva pe la 50, iar JP (și încă alea de iarnă!) pe la…. genunchiul broaștei? O dezbatere de tipul „oul vs. găina”, că nu se știe exact dacă-s așa impopulare fiindcă nu-s acoperite de mass media/ sau mass media nu le acoperă fincă-s nepopulare. Clasic.

Și totuși. În urma experienței sovietice (atâta cât am reușit să adun) nu am rămas cu impresia cum că în mediul ăsta oamenii cu dizabilități s-ar bucura de vreo recunoaștere deosebită, de interes sau măcar de respect. Sincer. România o consider o societate destul de deschisă și de sănătoasă la cap, în ciuda tuturor bubelor – și totuși „handicapații” sunt excluși foarte rece din societate. Sigur, nimeni nu zice nimic articulat împotriva lor – că nu-i ce zice – dar nimeni nu vrea să aibă de-a face cu grupul ăsta. E o muțenie datorată neștiinței: neavând contact cu „handicapați”, oamenii dau impresia că nu știu să se poarte, și preferă să nu se complice. În fine, poveste lungă – mare parte Căpitanul Evident, mare parte studii sociologice pe Europa de Est și pe fostul bloc sovietic.

Și atunci, dacă am zis că în România „încă e bine, stai să vezi cum e alții” – mă-ntreb activ cum o fi viața pentru sportivii care acuma se pregătesc să termine JP de la Soci. Bun, rezultatele le aflăm de pe net, ok – dar dincolo de asta! Sunt curioasă cum au fost tratați, dacă staff-ul și voluntarii ruși au fost la fel de curtenitori ca și cu sportivii „de mâna întâi”. Dacă și pe unde s-a extins genul ăla de politețe rece, acordarea atenției numai cât e strict necesar, și încă și aia cu o vizibilă neplăcere.

Dacă s-ar fi pus problema și aș fi avut de ales, mai-mai că aș fi ales să particip la JP în locul JO. Pentru că na: recunosc, competițiile în sporturile de iarnă mă interesează în ambele cazuri la fel de puțin spre deloc (e-hei!, s-au dus zilele copilăriei, când urmăream cu sufletul la gură pe Maria Anissina la patinaj artistic) – așa că mai rămân numai sursele alternative de satisfacție, recte observațiile lăturalnice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s