M-a pălit acu recent, de nicăieri, întrebarea: „V-ați gândit cum doriți să dispuneți de moștenirea dv. digitală?”. Mă rog: nu de nicăieri, ci direct dintr-un mail care s-a dovedit a fi un spam abil ambalat în fițuică serioasă.

Mi-a luat câteva momente să mă reculeg și să mă poziționez vizavi de întrebare, și asta pentru că nu deslușisem din prima ce-or fi vrând să spună cu „moștenirea digitală”. Din fericire însă mailul avea și niște întrebări ajutătoare pentru d-ăștia ca mine: dacă vreau ca la moartea mea să dispară toată prezența mea online sau nu; dacă am o listă cu toate conturile/ parolele și prezența mea pe net, și dacă am o persoană desemnată (prin testament sau nu) care să știe ce are de făcut cu ele după ce m-oi fi curățat; dacă aș vrea ca, după moarte, să mi se grupeze toate informațiile într-un singur site, accesabil eventual printr-un cod QR gravat pe piatra de mormânt; sau, în fine, dacă poate cumva chiar mi-am construit singură deja/ plănuiesc să construiesc site-ul cu pricina. Din tonul mailului și din cumulul de răspunsuri pe care mi le cerea aveam impresia că mai are puțin și mă dojenește că încă nu mi-am pus problemele astea. (La final era strategic plasată oferta unei firme care sare-n ajutorul clientului neștiutor cu consultanță pe probleme de design, de drept și de IT în general. Aici pică fisa cu spamul, aici s-a clarificat situația, am zâmbit și am șters mailul.)

Dar situațiunea a rămas în cap.

Nu-i nici o noutate faptul că-mi plac întrebările provocatoare, întrebările în spiritul vremii – și, implicit, cei care își pun întrebările fără să aștepte să vină viitorul peste ei. Prin urmare – ca să parafrazez din clasici – problema nu numai că mi-a captat curiozitatea, ci și atenția. Notă de trecere din oficiu din partea mea, numai pentru faptul că și-au pus problema.

Dreptu-i că-s întrebări legitime. Ce dracu’ facem cu profilurile de Facebook după ce ne ducem? Sigur că întrebarea asta o avea deja o soluționare-standard în staff-ul tehnic al FB – dar aici la noi, la firul ierbii, încă nu există o atitudine, o tendință generală. De fapt, nici măcar discuția nu există. Și în fond lucrurile ar sta super simplu dacă ar fi vorba numai de FB: ar fi o alegere cu „da” sau „nu” cu privire la ștergerea contului… și gata. Dar mi s-au îmbârligat cu totul neuronii la întrebarea aia cu „toate conturile și prezențele online”… Eu deja acuma nu mai țin minte toate rahaturile de conturi pe care mi le-am făcut pe toate panaramele de site-uri în viața mea (că tot aveam nevoie să descarc te miri ce), sunt conștientă că am lăsat în urma mea dâre foarte vizibile prin interneți – dar în ritmul ăsta, Doamne-iartă-mă!, ce mă fac eu până la 100 de ani?!

Și, desigur, mai există și partea cealaltă, mai distractivă, cu site-ul care ar trebui să ne imortalizeze pentru posteritate (sau mă rog: până când or crăpa serverele lumii). Ideea cu codul QR nu e nouă, și e suficient de în spiritul vremii încât să nici nu mai trebuiască s-o dezbatem. Un site pe care oamenii să și-l facă încă din timpul vieții, cu sfaturi pentru nepoți/ rezumatul vieții/ recomandări de cărți/ compilație de muzică – de asemenea, e o idee binevenită. Mă rog: ideal ar fi să și-l poată face fiecare acasă, fără ajutorul vreunei firme. Și eventual să nu fie o firmă cea care se îngrijește de profilul decedatului. Dar dincolo de asta: cea mai și cea mai interesantă perspectivă ar fi o reîmprospătare a definiției și a legislației testamentelor. Poate ceva multimedia, poate ceva online, poate un film sau o prezentare sau un pdf sau… ORICE!, numai să diminueze influența notarilor în poveste…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s