Supunerea preventivă și inutilă

Pe meleagurile psihologiei politice se vorbește despre transmiterea din generație în generație a traumelor. Mă rog, pentru acest domeniu este relevantă discuția pentru că explică anumite comportamente care altfel nu au nici o noimă. De exemplu ura/ antipatia sârbilor față de musulmani – ură care azi (27 februarie 2014) e greu de justificat cu argumente actuale. În realitate însă a fost transmisă din generație în generație – și, chiar dacă acum pare o formă fără fond, ea are niște rădăcini foarte reale undeva cu niște secole în urmă. Mecanismul transmiterii e complex și are multe aspecte (:D), dar pe noi ne interesează altceva, un alt exemplu.

Nu e greu de observat o anumită frică de autorități, o frică de a „nu te pune rău” cu cineva de care o să ai nevoie, o frică de repercursiuni dacă-ți ceri drepturile. La societatea românească mă refer, evident. Nu e bine să faci vreo plângere – pentru că, chiar dacă să zicem că ai succes, cel pe care l-ai belit cu plângerea ta te va șicana până la adânci bătrâneți. Mă refer la raportul cu oricine „te are la mână cu ceva”: Primăria, trezoreria, Cadastrul, școlile, spitalele, grădinițele, Sanepid-ul, administrația blocului, garda financiară, direcția de pașapoarte… tăți. În general e bine să stai la locul tău, să înghiți eventualele neplăceri – și, în loc să te revolți, mai bine să-ți pui mintea la contribuție și să faci în așa fel încât data viitoare să nu mai ai de-a face cu neplăcerile. Ai stat la coadă 3 ore și te-a trimis acasă că s-a făcut 05:55? Păi vezi? Dacă ești bleg? Data viitoare să te duci mai devreme!

Și de aici reflexul de supunere preventivă. Metoda „să n-aibă ce să-ți spună”. Ai de prezentat o copie după certificatul de naștere? Aduci originalul, o copie simplă, una legalizată, una tradusă în engleză și cu apostilă. Ți se cere să vii pe data de 15 la ora 12:00? Sigur, cum să nu? Vii pe 15 de la ora 11:00, chiar dacă în data de 15 trebuia să pleci în excursie. Nici prin cap nu-ți trece să spui că nu poți, și că ai prefera pe 14 sau pe 16!

Sună cunoscut? Grea boală, orice s-ar zice…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s