Zeitgeist: în fatwa musulmană și în peninsula coreeană

Iaca două știri de săptămâna trecută: (da, vechi, noroc că Foarfeca nu se pretinde blog de știri)

Imamii saudiți au scos, în cor, o pisanie nouă: mersul (și trăitul) pe Marte nu e o treabă pentru musulmani. Așa au studiat ei Coranul și asta e concluzia la care au ajuns, și anume că viața pe Marte nu este compatibilă cu Islamul. Argumentul fiind că o excursie pe planeta vecină nu garantează supraviețuirea, deci îmbarcarea în expediție devine sinonimă cu sinuciderea – iar sinuciderea nu se admite la musulmani.

Ehrm, hai să ne abținem de la cele 2-3 obiecții care vin primele pe limbă, cu privire la decizie și la argumentație – și să ne concentrăm pe partea admirabilă. Pentru că, orice s-ar spune, dintr-un anumit punct de vedere fatwa asta e mai progresistă decât orice altă decizie religioasă de care am auzit în ultima vreme. Și-au pus problema, adică! Ceea ce e mare lucru, dacă e să ne uităm în alte ogrăzi. Indiferent dacă ne place sau nu rezultatul final al consfătuirilor – măcar ele au avut loc. În vreme ce alte culte se prăfuiesc bătând pasul pe loc – sau, mai rău, se orientează din ce în ce mai retrograd – musulmanii au înțeles că mersul pe Marte e o problemă care… încă n-o fi de maximă actualitate, dar sigur se clocește acum. [Bine, poate au ajuns la înțelegerea asta și datorită numărului mare de bogătani din Peninsulă care s-au înscris pe listele de excursie]. Oricum: nu au așteptat să vină viitorul peste ei, nu au stat cu capul între urechi până lucrurile s-ar fi conturat singure. Din punctul ăsta de vedere, bravo! Poate inspiră și pe alții…

Screenshot-1

În altă ordine de idei, apropo de ceea ce ziceam zilele trecute că războiul cu oameni și bâte e o treabă depășită, și că lumea ar trebui să se concentreze pe alte metode de a neutraliza eventualele amenințări: iaca în Coreea se poate.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a înaintat planul de cyber-apărare (:D) prin care își propun o schemă de neutralizare a armamentului nuclear de la frații lor mai ghinioniști din Coreea de Nord.

Bine, ideea nu e nouă: chiar în articol se menționează că și Iranul s-a văzut cu jucăriile stricate la un moment dat datorită unui virus Trojan. Doar că aia părea să fie așa, o extravaganță, o situație unică. Dar iaca se repetă, ceea ce ne face să sperăm că e un bun început. Poate că, dacă prinde moda asta în următorii ani, n-o să mai vedem avioane trimise să instaleze „democracy” pe baza unor poze cu „fabrici de arme de distrugere în masă”, ahem.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s