Dreapta-stânga

În sprijinul ideii de societate post-politică – mai exact, a ideii că toți suntem (sau ar trebui să fim) post-politici, și că toată daravela cu stânga politică și cu dreapta politică este o șaradă a secolului 19…

… Ei bine, prin natura ocupației am de-a face, temporar, cu mulți oameni, mai exact cu părerile lor despre mersul treburilor și societate în general. O primă învățătură pe care am desprins-o până acuma este că, până la urmă, poate că de fapt nu există oameni neinteresanți, ci doar întrebări neinteresante, respectiv conversații neinteresante. Dar despre asta, mai pe larg, într-un alt episod.

În ceea ce privește vederile oamenilor despre cum merg treburile și despre cum ar trebui să meargă – aici e evident faptul că fiecare judecă pur subiectiv. Fiecare cu ce-l doare mai tare: pentru un șomer va fi relevant politicianul care zbiară convingător despre locuri de muncă; o femeie tânără care vrea să aibă un copil se va interesa cine îi poate asigura un concediu maternal fără riscuri; un constructor de panouri solare îi va căuta pe aceia care propovăduiesc subvențiile pentru energie regenerabilă.

Pe hârtie, toți trei ar trebui să voteze cu stânga, nu? Împf, dar ce te faci dacă acel constructor de panouri solare, de exemplu, este de fapt un antreprenor care în plus ar avea nevoie și de o legislație aerisită, și de o birocrație cât mai suplă în domeniu? Asta e o treabă, tradițional, de dreapta! Și eu cu cine votez?, se va întreba atunci, pe bună dreptate.

Revenind la oamenii cei mulți cu care am intrat în vorbă în ultima vreme pe teme de societate și politică – ei bine, am încă o dovadă că dreapta și stânga politică sunt noțiuni complet depășite. Toți oamenii, toți cetățenii, indiferent de proveninență sau de statut social, au păreri coerente – iar coerența aia vine din faptul că se ghidează strict după necazurile sau nevoile personale. Și așa e și firesc. Unele răspunsuri, scoase din context, pot părea mai de dreapta, altele mai de stânga – dar luate împreună au mereu un fir roșu clar și unitar. Și încă ceva: dacă-i pui să se așeze pe o scară de la 0 la 10, unde 0 e extrema stângă și 10 e extrema dreaptă – atunci toți, dar absolut toți fără excepție până acuma, se poziționează la 5. Fără excepție. Chiar și tipul pe care, de exemplu, eu personal în sinea mea l-aș fi trimis la 11-12 după ce i-am auzit părerile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s