Unde călătorim ca să fim cool: studiu. Ultima parte

Rezumat. Desemnarea câștigătorului. Concluzii.

Ne-am pornit cu avânt și ambiție, acu vreo 2 luni, să cercetăm și să aflăm care țară de pe mapamondul ăsta mare mai merită vizitată întru impresionarea cercului social. De aici și titlul, „Unde călătorim ca să fim cool” – și nu „cultivați”, „impresionați”, „bronzați”, „relaxați”, „sătui”, „înviorați”, „șocați”, sau altfel. Nu. „Cool” este ceea ce căutăm – și am explicat obiectivul ăsta pe larg în prima parte a studiului, unde am stabilit de altfel și metoda. Metodă care a constat în „luarea la puricat” a tuturor țărilor, una câte una, eliminându-le pe cele prea banale sau prea periculoase – de-aia partea a doua s-a întins pe nu mai puțin de șase episoade (unu, doi, trei, patru, cinci și șase). După ce-am terminat partea migăloasă în care am cernut tot ce s-a putut cerne, tot am rămas cu vreo 75-80 de țări, așa că în partea a treia a studiului am dezvoltat o metodă de selecție suplimentară (unu) și am prezentat o ierarhie a rezultatelor (doi).

Screenshot-6

Iată-ne deci în momentul în care ne-au rămas doar 29 de candidate la titlu, iar decizia a devenit cu atât mai dificilă. Cum pentru decizii dificile este nevoie de criterii dure, eliminăm din prima destinațiile europene care mai rămăseseră în cursă. Mă rog, Caucazul. Asta e, de undeva tot trebuie să începem. Mai departe, eliminăm toate țările care au un oarecare brand, oricât de mic, în mentalul colectiv: Jamaica, America Centrală, Ecuador, Tanzania, Gana, Etiopia, Mozambique, Indonezia, Cambodgia. Apoi, oricât de superinteresantă ar fi moștenirea portugheză din Sao Tome & Principe… e stat insular și cam mic, așa că trebuie dat și el la o parte. Dacă-mi aduc bine aminte, cunosc un tip care a fost în Laos – deci Laos trebuie să pice. Gambia e de fapt cam mică, Benin la fel. Omanul e acuma trending, am impresia că un cunoscut al unui cunoscut și-a vizitat fratele pe-acolo. Deci pică. Pam-pam-pam, și-am rămas cu…:

Screenshot-10Da, doar cu 9. De-aici încolo aș fi putut să mai fac un episod separat – dar na, mi-e că n-o să mai termin niciodată. Și nu de alta, e plin sezon de târguri de turism și oferte de vară: n-ar fi păcat să pierdem momentul ăsta pentru oareșce recomandări marca Foarfeca?

Ei bine… ce criterii să mai punem? Iaca: Burkina Faso e caldă și n-are plajă! Ce-i asta? Să pice! Bangladesh e prea aproape de India, și prea cunoscut de altfel. Să pice! Kirgistan e parcă cu 1% mai prietenos cu turiștii și mai popular decât Tajikistanul. Să pice, dară! Micronezia e extraordinar de greu (și de scump) de prins. Jos Micronezia și toate insulele din Pacific! Între Guiana Franceză și Guiana Olandeză (mă rog, Suriname) e foarte greu de decis. Comparând însă articole și descrieri… parcă parcă Suriname e cu 1% mai atractivă. Deci? Mai avem așa (nu e o ordine ierarhică, pur și simplu așa iese de la stânga la dreapta).

  1. Eritrea
  2. Suriname
  3. Butan
  4. Tajikistan

Otudoamne, cât e de greu! Ce să zic? La nivelul ăsta e deja foarte dificil de făcut o departajare pe criterii raționale așa că… lăsam hazardul să decidă. Generăm un număr random între 1 și 4 (iar cititorii mă cred pe cuvânt că nu am influențat cu nimic rezultatul pe random.org) și… Câștigătorul destinației 2014 este…

Tajikistan

Se poate accesa de la Istanbul, Frankfurt – perfect.
Suprafața – mai mare decât jumătate din România – deci merge.
Cultură și civilizație: rădăcini persane, vechiul Drum al Mătăsii – super.
Natură: poalele munților Himalaya, lacuri care-ți taie respirația, poteci virgine (zice netul) – excelent.
Cuisine: fusion între bucătăria pakistaneză și rusească – minunat.
Climat: temperat continental, dar nu extrem – deci merge.

Ce să mai zic? Nu numai că e o țară super interesantă, dar mai garantează și ecoul impresionant în cercul social, pentru că sigur încă n-a fost nici dracu pe-acolo, dar nici în viitorul apropiat n-o să ajungă să verifice. Deci? Să!

Reclame

Un gând despre „Unde călătorim ca să fim cool: studiu. Ultima parte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s