Secolul 21 deja, și Homo Sapiens încă își mai dau cu bâtele în cap

Dom’le, suntem în secolul 21. Internet, supraveghere prin satelit, comunicații pe unde scurte, ultrascurte, GSM, 3G, 4G, etcetera. Comandă de la distanță, rachete pilotate de la sol, drone. Centre de comandă, centre de date, centre de ascultare și de colectare. Poduri care se ridică automat la ore prestabilite, semafoare coordonate computerizat, senzori de mișcare, senzori de lumină, senzori de căldură, vedere nocturnă. Coordonare computerizată a telecomunicațiilor, a transporturilor, a producției de energie. Tăt, no.

Și atunci… cum de încă există trupe de infanterie pe lumea asta? Nu serios: de ce se mai investește în soldați pălmași, când în realitate oamenii ăia ar fi de 20 de ori mai utili la butoane, hack-uind comunicațiile inamice? De fapt întrebarea e: de ce se mai poartă războaie terestre, cu trupe detașate în Afganistan/ Irak/ Siria? Eu înțeleg că ceilalți au detașamente de oameni cu AK-47 (sau cu bâte, tot aia), dar nu pot să cred că ăia n-ar putea fi neutralizați prin mijloace electronice. Se observă faptul că n-am zis nimic împotriva avioanelor, și că m-am abținut din răsputeri să critic dronele. Ne referim aici la modul clasic de a înțelege războiul, cu trupe, soldați și ocupare de teritorii.

Dacă ne punem de acord și stabilim că războiul e un mijloc de constrângere (că na, nu mai e vorba de prădarea bogățiilor sau de cucerire de teritorii), atunci hai să gândim până la capăt: o constrângere mult mai eficientă ar fi spargerea comunicațiilor, a transporturilor, a sistemului energetic. Mai la obiect, mai uman (fără victime), și mai de secolul 21.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s