Ce-a ieșit din știință

Filozofi, gânditori – dar MAI ALES teologi (creștini de orice orientare inclusiv „secte”, musulmani, evrei, tăți) folosesc de multe ori argumentul că „da, da’… să nu uităm că oamenii de știință nu-s de acord între ei pe temele lor științifice!”. Cum ar veni, că științele [naturii] nu sunt nici pe departe așa de exacte și în nici un caz atât de inamovibile, atât de axiomatice precum le place lor să se creadă.

Argument folosit cu precădere în apărarea unei credințe (în cazul religiilor) sau în apărarea vreunei idei noi și crețe despre lume. Cum în materie de religii și idei nu prea se pot face contrademonstrații, orice cuvântător de duminică va închide discuția: dacă tu i-ai zis ceva despre cum știința deține adevăr iar restul sunt păreri… el ți-o trântește pe-asta cu „vezi că de fapt oamenii de știință nu-s de acord între ei!” și gata. Concluzia tacită fiind că, până se înțeleg oamenii de știință între ei asupra adevărului absolut, lucrurile rămân așa cum le spune el, gânditorul de duminică. Că pe el, vezi bine, încă nu l-a demontat nimeni cu argumente.

Ne place sau nu, tabloul se prezintă foarte… binar: un țarc împrejmuit cu 15 garduri, în care stau oamenii de știință și cercetează pentru ei și între ei… și cei din afara țarcului, care află numai ce li se spune, iar restul completează pe cont propriu, din ceea ce văd ei de la distanță că se petrece în țarc. Dacă de la distanță se vede că cercetătorii nu sunt de acord între ei (ceea ce e adevărat), concluzia e că nici unul n-are dreptate.

Și aici stă cheia. Că e, pe de o parte, loc de multă aroganță: cele 15 garduri care împrejmuiesc țarcul sunt formate din superioritatea, nerăbdarea și indisponibilitatea pe care o au toți științologii. Biologi, chimiști, dar mai ales fizicieni. Mai rău de-atât: un cercetător care se apucă de popularizat știința, de a o explica pentru copii [sau, mai rău, pentru neinițiați] e automat exclus din castă, îi scade dramatic ratingul de seriozitate, iar gradul de încredere științifică pe care îl mai au de-aici încolo publicațiile sale… ei bine, terminat.

Pe de altă parte, nici publicul general nu e suficient de binevoitor încât să-și dorească, să se intereseze, să acorde niște atenție activă științelor naturii. Ce mai află de la televizor în materie de gadget-uri noi, și eventual încă în materie de mașini. Dar tehnica și tehnologia nu țin loc de știință, și așa se face că omul de rând nu știe ce anume se petrece într-un țesut care are cancer, nu știe de ce trebuie construit un combinat întreg pentru producția de uree, iar de teoria corzilor a auzit, însă de fapt nu știe ce-i aia.

Sigur, mai putem perora la nesfârșit despre gradul de educație, despre atitudinea socială față de probleme științifice, despre respectul și autoritatea care se acordă unui cercetător, despre respectul care i se ia unui cercetător care se apucă să popularizeze știința… multe, multe. Și, mai ales, nimeni nu pare să știe ce înseamnă o „ceartă profesională” între, să zicem, fizicieni: doi oameni de știință, două teorii se poate să fie în dezacord zeci de ani; să se păruiască și să se înjure și la televizor; dar asta nu înseamnă că între ei doi nu se găsește adevăr. E doar o chestiune de timp până se va găsi o teorie unificatoare, care va arunca lumină asupra chestiunii, și care va da dreptate unuia dintre ei. În schimb, o „ceartă de idei” între doi filozofi nu se sfârșește niciodată cu o concluzie: și asta fiindcă, evident, nici unul din ei nu deține adevărul. Sunt păreri, nu fapte – am mai zis.

[Mda, m-am luat de la o discuție între creaționiști și evoluționiști, în care observam siderată cum evoluționistul nu replica nimic la perdaful de mai sus, enunțat știutor de creaționist]

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s