Unde călătorim ca să fim cool: studiu. Partea a doua (I)

Eu m-am cărat în, ce să vezi?, călătorie – și las publicul Foarfecii să se desfete cu studiul proaspăt început săptămâna asta. Despre călătoria din viața reală oi povesti când ajung.

În partea întâi a studiului am stabilit ce anume vrem să aflăm, și cum anume vrem să aflăm. Și am mai zis că începem cu Europa, că e cea mai potrivită pentru pornire. O singură particularitate mai trebuie menționată pentru cazule Europei: Foarfeca s-a tot perindat pe bătrânul continent, și nu prea mai poate fi obiectivă cu privire la o destinație sau alta. Mie îmi plac toate, și în cele mai multe dintre ele nici n-am văzut mai mult de 1-2 orașe așa că aș reveni oricând pentru un studiu aprofundat – dar am zis că lăsăm gusturile personale deoparte. Deci, până una-alta, în numele obiectivității, marcăm cu negru țările scoase din discuție.

europe-outline-map - blackAcestea fiind spuse, ne concentrăm pe zonele rămase albe, și începem studiul propriu-zis.

Primul lucru pe care-l observăm sunt țările super-turistice: Franța, Italia, Marea Britanie. BeNeLux. Nu impresionezi pe nimeni că ai fost în, vezi-doamne, Italia. Pîrț. Toată lumea a fost în Italia, nu te face cu nimic mai cool o poză în care sprijini Turnul din Pisa. Deci harta se redesenează după cum urmează:

europe-outline-map - black - banalAșa da. Așa s-a mai restrâns plaja opțiunilor, abia acuma putem începe să vorbim. Deci? Ce-ar mai fi cool din ce-a rămas nehașurat? Păi observăm imediat că Islanda e foarte trendy, și nici Croația nu stă rău – mai ales de când cu UE. Ba chiar, believe it or not, Georgia este o destinație deosebit de populară pentru tinerii cool de pe meleagurile astea. Or noi, am stabilit, vrem să ne diferențiem de turmă – și prin urmare, hașurăm și astea:

europe-outline-map - black - banal - coolCe ne rămâne în urma eliminării din prima etapă (că doar războaie nu mai sunt) mai trebuie sortat o dată, cu niște criterii mai fine.

europe-outline-map - black - banal - cool - ies

De exemplu, în primul rând, ies din cursă țările mici: Andorra/ San Marino/ Malta/ Monaco/ Liechtenstein. Astea pică pentru că… cine merge în voiaj (adică umblat, descoperit, vizitat, minim 3 săptămâni) în San Marino?

Apoi Țările Baltice ies din cursă, că a) e frig, b) nu-s nici suficient de sovietice ca să fie cu adevărat exotice, și c) nici suficient de impunătoare economic/ cultural. Finlanda iese și ea din cursă, că e frig, și totuși nu e la fel de exotică precum Islanda. Cipru e prea asemănător cu Grecia. Slovenia e deja șic, iar Muntenegru e deja cunoscut.

Ce ne rămâne? Păi o parte din Balcani și Azerbaidjan/ Armenia. Plus, ca o particularitate, insula rusească de lângă Polonia, pe la Kaliningrad. Nu cred că vreuna dintre destinațiile astea o să ajungă în topul final – dar, pentru un clasament preliminar, cred că putem să ne uităm în primul rând în Caucaz. Restul… chestiune de gust. Cu mențiunea că în continuare Kosovo e o destinație șic, fără să fi devenit încă prea populară.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s