Unde călătorim ca să fim cool: studiu. Partea întâi

Introducere. Problematică. Definirea cadrului și stabilirea metodei.

Sezonul ăsta parcă toată lumea a fost undeva în voiaj. Cumva s-a nimerit că o grămadă de amici și de cunoscuți s-au perindat prin lumea largă, iar weekend-ul trecut a fost un weekend de reuniune (și crăciunoasă reuniune, pe deasupra), cu poze și povești. Judecând așa, pur cantitativ, noul trend printre destinații pare să fie SUA, în vreme ce epoca Americii Latine pare să cam apună de-acuma, iar India/ Sri Lanka/ Tailanda nici nu mai sunt menționate. Cel puțin așa se prezintă realitatea pe meleagurile astea, unde voiajul se definește abia dincolo de granițele Europei.

Despre ce mă interesează și ce mă tentează pe mine în materie de călătorie… am mai vorbit, marginal, pe-aici – așa că pe-asta o lăsăm deoparte. Întrebarea care rămâne, pentru studiul nostru, este: „Care destinație ar mai fi cool în zilele noastre?”. „Cool” fiind destul de greu de definit, undeva la granița fină dintre „încă neexplorat în grupul social” – și „nici chiar așa de necunoscut încât să nu prezinte nici un interes„. Adică nici India, unde a fost deja tot poporul – dar nici Turkmenistan, care nu strălucește cu nimic pentru hipsterul mediu. Așadar purcedem în a calcula, rece și sistematic, ce destinații ar mai fi de luat în seamă ca să fim „în rândul lumii” – și tocmai am explicat că, atenție!, „în rândul lumii” înseamnă exact opusul expresiei.

O să începem cu Europa, că e cea mai simplă felie, perfectă pentru a exemplifica, pas cu pas, metoda de analiză. Da, chiar dacă am stabilit că voiajul începe dincolo  de granițele Europei, există totuși unele colțuri care mai prezintă interes. Fie și numai pentru rigoare științifică, și tot trebuie s-o includem. Dup-aia ne ocupăm și de restul regiunilor lumii, câte una în parte (da, știu, o să iasă un studiu măricel, sper să-l terminăm anul ăsta). Criteriile generale sunt două, și sunt eliminatorii: să nu fie o destinație deja apusă în catalogul trendurilor, și să nu fie momentan războaie prin zonă. După ce eliminăm destinațiile neinteresante, analizăm în etapa a doua dacă cele rămase sunt realist accesibile. Tuvalu și Kiribati mi-e că n-au șanse să treacă de etapa asta.

La sfârșit vedem cu ce rămânem, și facem un clasament. Țara câștigătoare va fi desemnată „destinația anului 2014” și va garanta în cea mai mare măsură o călătorie „cool” pentru cine dorește așa ceva.

Ne revedem, așadar, în curând la treabă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s