Vine, vine

Se-apropie momentul ăla din an când orice gospodin/-ă își pune pe tapet analiza SWOT, bugetul și Gantt-ul proiectelor „Mâncarea de Crăciun” și „Prăjiturile”. În ordinea preferințelor.

Foarfeca e încă în faza de cercetare și optimizare: câte chestii din alea vechi, testate și bune, facem? – și câte din alea noi?, că oferta-i mare. Pe toate nu le putem face, că suntem economi și raționali – și-n plus: prea multă muncă e inutilă, de la un punct încolo mai bine ieși cu prietenii la un vin fiert.

În ceea ce privește prăjiturile (și când vorbim de prăjituri de Crăciun ne referim la „fursecuri”, la „Plätzchen”, nu neapărat la torturi cu cremă) – am observat că există 3 categorii de rețete: alea vechi, alea americane, și alea adevărate. S-o luăm pe rând:

  • Rețetele vechi: au ingrediente nesofisticate, gen făină, unt, ouă, zahăr – și de cele mai multe ori cam la astea patru se și limitează. Succesul lor stă așadar nu în sofisticățenie, ci în tehnică. Fiind rețete așa de vechi, sunt automat gustul copilăriei, amintirea bunicii și aroma zăpezii, drept pentru care n-au cum să dea greș. Cornulețele vanilate, de exemplu.
  • Rețetele americane: aproape sinonime cu „muffins + cupcakes”. Adică chec sub acoperire. Variază aroma, umplutura, combinația, glazura – dar în principiu e mereu aceeași mărie cu altă pălărie. Așadar nici astea americane nu își au succesul în sofisticățenie, ci în varietatea optică. Fiind și super ușor de făcut, garantează reușita – și puncte în plus pentru cine are plăcerea de a decora chestii. Iar tematica Crăciunului e foarte ofertantă pentru asta. Iată cam întreaga paletă a principalelor varietăți de bază.
  • Rețetele adevărate: ălealalte.

Pentru cine se află încă în aceeași fază de cercetare și optimizare, propun lista Wikipedia a preparatelor de Crăciun tradiționale prin lumea largă. Judecând după competența cu care listează țuica și rachiul ca băuturi tradiționale de Crăciun în România (ahem!), probabil că mai sunt exagerări și pe alte țări. Da-n principiu sigur sunt idei bune și multă varietate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s