Sinterklaas sau nu

Sinterklaas e denumirea olandeză a sărbătorii sfântului Nicolae (de la Sint Nikolaas). Iar în Olanda sf. Nicolae e mare brânză, aproape mai mare chiar decât Crăciunul și Moș Crăciun – mi-au explicat mie mai demult oameni de încredere, rezidenți prin părțile alea. „Mare brânză” în sensul de agitație, isterie consumeristă, cadouri, copchii puși să recite poezii – de-astea.

După cum se vede în poză, în tradiția olandeză sfântul Nicolae are niscaiva ajutoare de culoare. Și nu trebuie să fii expert în istoria popoarelor ca să te prinzi că tradiția asta are de-a face cu vremurile când Olanda participa la comerțul cu sclavi. Perioada aceea din fericire a luat sfârșit, dar tradiția a rămas… că asta fac tradițiile: rămân. Mai mult, rolul de „negru ajutător” s-a democratizat cu timpul, fiind acum acordat atât negrilor din născare, cât și arienilor blonzi (că pentru ăia există vopsea). Dacă mă-ntreabă cineva, mi se pare cam sinistră apariția din poză – dar cine sunt eu să comentez tradițiile oamenilor? 

Presupun că s-a aflat până în toate ungherele lumii că mai nou are loc o dezbatere parlamentară în Olanda, că dacă să se interzică tradiția asta. Pe motiv că… evident… ar fi o tradiție rasistă și ofensatoare pentru persoanele de culoare. 

Mpăi-ăăă… hrm-hrm. Am ascultat o dezbatere la radio pe BBC, cu multe argumente pentru interzicerea tradiției, și sigur: oricine e îndreptățit să ceară să se înlăture ceva ce-l ofensează. Iar odată ce vecinul/ amicul/ colegul/ conaționalul e deranjat de o treabă pe care tu o faci… e de bun simț să te așezi cu el la masă și să vedeți cum o scoateți la capăt în așa fel încât să fie cât mai bine pentru ambele părți. De unde reiese prima concluzie: un compromis adevărat, o cale de mijloc care să mulțumească ambele părți nu poate fi interzicerea tradiției. În momentul de față „albii” au 100% satisfacție, iar „negrii” au 0% satisfacție; în cazul unei interziceri a tradiției, „negrii” vor avea 100% satisfacție, iar „albii” doar 0%. Deci ce-am luat pe mere am dat pe pere, n-am construit nimic. Ăsta e un mod primitiv de a gândi soluții, pentru oameni care n-au nici porniri de cooperare, nici simț al negocierii, nici cunoaștere a vieții. (Atenție: nici nu contează cine are dreptate. Orice atenționare de „bă!, mă deranjează ce faci!” presupune obligatoriu așezarea la discuții și căutarea unei căi de mijloc).

Ce mă nedumerește pe mine în toată povestea asta e fix… existența poveștii, recte iritarea persoanelor de culoare. (În dezbaterea de la radio vorbeau mulți americani, ceea ce mi se părea profund nedrept, că se bagă-n ciorba altei societăți de care habar n-au. În fine). Cetățeanul mediu vest-european, tânăr, studii superioare și ceva experiență de viață, nu-și alege prietenii nici în funcție de religia acestora, nici de orientarea lor sexuală, și cu atât mai puțin în funcție de proveniența lor. (Cetățeanul bătrân rămâne cu prietenii din tinerețe, ca peste tot prin lume). În procesul de selecție, culoarea pielii mi se pare cam pe același nivel de relevanță cu culoarea ochilor. Contează în primul, în al doilea și-n al treilea rând să fii plăcut și interesant. În fond, ideea e să vorbești limbajul castei din care aspiri să faci parte, în sens lărgit – poate pentru anumite cercuri ai nevoie de o mașină bengoasă, pentru alte cercuri ai nevoie de un abonament la „The New Yorker”. Sau poate ai nevoie de anumite gusturi vestimentare sau de un anumit job. Admitem: sunt criterii superficiale – dar nu tâmpite, și mai ales: n-au nimic de-a face cu culoarea pielii. Deci pe scurt: negrii sunt integrați perfect în societate, la fel ca și homosexualii, femeile, vegetarienii sau ateii. (Să nu mi se bage-n ochi contraexemple de manifestări rasiste/xenofobe de prin țările vest-europene: manifestări de-astea există în fiecare țară din păcate, din Afganistan până în Rusia, și din Franța până în România; și-am spus că mă refer la oamenii normali, pătura mijlocie, instruită, cu toate țiglele pe casă)

S-a-nțeles ideea, acuma închidem paranteza și revenim la iritarea persoanelor de culoare. Doar e clar că-s integrați – atunci de ce se comportă ca și cum încă n-ar fi? 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s