Munci degradante sau nu. Țigani.

Ascultam la radio un reportaj despre Melilla, una din cele două bucățele de teritoriu pe care Spania pe are prin Maroc. Multe grozăvii acolo, pentru cine are interes să se documenteze – dar să ne concentrăm pe o singură treabă: pe teritoriul ăla de frontieră înfloresc tot felul de tipuri dubioase de comerț, inclusiv cu mărfuri la mâna a doua. Comerț făcut primitiv, cu cărăuși, oameni care cară în spinare zeci de kilograme de mărfuri. Multe femei în slujba asta de cărăuși. Muncă grea [și la propriu, și la figurat], bani puțini, și întrebarea – bă da’ femeile astea, oamenii ăștia nu-s exploatați aicea în cel mai barbar mod?

Ba chiar, întrebarea reportăresei (vădit fată educată): nu e degradant pentru oamenii ăștia să muncească așa, ca animale de povară, pe o plată de nimic?

Indiferent de răspunsul pe care-l aștepta femeia pentru reportajul ei, propun spre lectură un articol: despre lege și educație. Aparent fără legătură cu situația femeilor de la frontiera cu Melilla – și totuși:

O lege are sens câtă vreme protejează valori pe care o societate le recunoaşte, câtă vreme defineşte instituţii pe care acea societate le respectă sau instituie reguli pe care însăşi comunitatea le cere. E inutil să vorbeşti despre democraţie, cu toate instituţiile şi valorile sale, într-o societate care nu dă doi bani pe aşa ceva.

Pentru punctul nostru de vedere: atâta timp cât pentru femeile acelea munca de cărăuș este acceptabilă, ele o vor face. Am zis „acceptabilă” pentru că totul e relativ: eu poate n-aș accepta-o, fiindcă am și alte opțiuni, mai bune; ele, se vede treaba, n-au. E clar că e o viață grea, și 100% conștientizează și ele că au o viață năpăstuită, oricui i-ar plăcea o viață mai bună și o muncă mai ușoară – dar cheia stă în punctul dacă ai sau nu opțiuni mai bune.

Pentru reporterița occidentală, educată, independentă, a presta munca de cărăuș în Melilla o fi o treabă degradantă. Mai mult: o fi o treabă degradantă să lași pe femeile alea să fie cărăuși. Imboldul ăsta ar putea determina pe unii, unii care au putere și influență, să ceară interzicerea cărăușiei în zonă. Sau să-i pună piedici, să impună creșterea taxelor, etc. Treabă care… da, liniștește conștiința sensibilă a vesticului cu principii – dar îi poate lăsa pe oameni fără mâncare, atâta timp cât nu vine și cu o alternativă imediată. „Imediată”, pentru că oamenii care fac munci „degradante” de regulă nu au un capital acumulat din care să se întrețină până apare altceva. Și încă ceva: oamenii ăștia nu pot să facă decât ceea ce știu deja să facă. Orice încercare de reeducare/ recalificare/ reconversie profesională e un timp mort în care omul respectiv nu produce bani, deci nu are cu ce se hrăni.

*

Țiganii cerșesc. Stau în tabere mizere la marginea orașelor – în România și aiurea. Murdari, needucați, necivilizați. Ce oroare, doamne! Să ștergem de pe fața pământului taberele astea, că nu se poate așa ceva, e focar de infecție. Și să interzicem cerșetoria, că e enervant pentru noi, și oricum e degradant pentru ei.

Da, briliantă idee. Doar că… revenind la ceea ce citam mai sus: „O lege are sens câtă vreme protejează valori pe care o societate le recunoaşte”. Dacă în comunitatea romă cerșetoria nu e văzută ca degradantă, ei n-or să aibă nici un motiv sa renunțe la ea. Degeaba dai legea, că cei pe care îi vizezi, nu se simt vizați. Și, dacă nu le oferi soluții mai bune și imediate, chiar că n-ai făcut nimic. Reconversie profesională, heh?

*

La fel și cu prostituția, probabil cel mai bun exemplu dintre toate. Sunt femei pentru care munca asta nu e degradantă. Plus: asta e singura meserie pe care o stăpânesc. Deci? Deci dacă le-o interzici, mai rău faci.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s