Discuția și argumentația

Mai ascult din când în când România în Direct (că na, am pomenit deja că-mi place Moise Guran). Pentru cine nu știe: e o emisiune care are în fiecare zi o temă nouă, și ascultătorii sunt încurajați să sune și să-și spună părerea cu privire la respectiva temă.

Ce observ încontinuu: băi, oamenii NU AU HABAR să-și ducă un gând până la sfârșit! Sună oamenii, oameni de cele mai diverse feluri, cu diverse tipuri de ocupații, pregătire, viziuni politice și statut social. Sună oamenii din imboldul de a contribui în discuție. Ca să fiu răutăcioasă: după binecunoscuta zicală „opinions are like assholdes: everybody has one” – și corolarul „but as opposed to assholes, everyone thinks theirs should be constantly and thoroughly examined„. Mno. Atâta-i că lumea sună să-și spună părerea.

Dar maaarea majoritate NU ȘTIU să articuleze ceea ce gândesc – și mai ales, nu știu să ducă un gând până la capăt! Adică de obicei omul sună, spune ce s-a gândit el că vrea să spună – dar după ce moderatorul încearcă să inițieze o conversație pe marginea celor spuse, mai pune o întrebare, mai problematizează un punct de vedere… gogâlț! Încep să dea din colț în colț, deja nu mai știu de unde au pornit.

Oameni care nu au cultura discuției, antrenamentul argumentării, știința de a-și urma ideea. Divaghează, dau în experiențe personale, justificări neclare cu „am citit pe internet”… gogâlț.

Spune și asta ceva despre nivelul general…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s