Casa Poporului

Ori de câte ori vine în discuție Casa Poporului mi-aduc aminte de un festival de lumini de prin 2008 (?), când pe fațada mastodontului s-au proiectat flăcări mișcătoare, iar în boxe răsuna, înfundat, un sunet sinistru de foc profund. Cred că a fost highlight-ul respectivului eveniment, asta cu flăcările, publicul chiar a reacționat.

Se mai aduce în discuție, periodic, subiectul. Ce-i de făcut? E mare, e hidoasă, e impracticabilă, e scumpă, e… în fine, așa nu se mai poate. Întreținerea, gardul, reparațiile, amintirea.

Îmda: într-adevăr, e o temă ce merită dezbătută. Da, gardul ăla e în plus, mai ales dacă în interiorul clădirii funcționează instituții ale statului. Poa’ să-l dea jos și să lase accesul publicului pe pajiștea aia, că nu moare nimeni. Și ar fi mult mai prietenos.

Cu demolarea propriu-zisă nu-s de acord nici la nivel principial, nici la nivel practic. La nivel principial e vorba de istorie: oricât de urâtă ar fi fost, e istorie, face parte din ființa nației, a o demola e un gest de ipocrizie. Ca și cum ți-ar fi rușine să-ți prezinți părinții în fața colegilor de muncă: indiferent cum sunt, sunt ai tăi – și chiar dacă nu-ți plac, ar fi matur să găsești o cheie de prezentare în care să-i pui pe ei în valoare fără să te „faci de rușine”. Să te dez-crispezi ar fi un bun început. Deci da: demolarea Casei Poporului ar fi un gest prin care o nație ar vrea să se prezinte așa cum nu e, mințind prin omisiune. Ca să nu mai spunem că nu e moral față de oamenii care au avut de suferit, direct sau indirect, prin construcția ei.

Iar la nivel practic… e un volum așa de mare de muncă, atâția bani, atâta bătaie de cap… că devine o problemă reală. Plus că nu-s convinsă că onor autoritățile române ar ști să facă ceva inteligent pe locul acela rămas gol. S-ar bate pe șpăgile pentru un teren în buricul târgului, și în cel mai bun caz ar câștiga proiectele cele mai chicioase. Deci chiar că mai bine să nu se atingă de Casa Poporului.

În contextul ăsta al practicii se pune însă și problema – o problemă reală! – că bine dom’le, da’ ce facem cu atâta moloz? Unde-l depozităm? Ei: asta e cea mai mică problemă! De exemplu, dacă chiar s-ar pune problema demolării – atunci pentru mine ar fi chiar o soluție luminoasă dacă… s-ar face un deal. Din molozul Casei Poprului, pe locul Casei Poporului, un deal de moloz, acoperit cu pământ și vegetație, redat populației. La nivel simbolic ar fi fantastic. Iar încăperile de la subsol pot să rămână în continuare ocupate de… mă rog, nu e clar cine ocupă etajele alea de la subsol, dar poate să rămână acolo. Desigur, mai e și Academia Română în spate, ba chiar și un lăcaș de mântuire, mai nou – dar cu puțin talent sigur s-ar rezolva și astea. Desigur: pentru așa ceva ar fi nevoie de niste schimbări în mediul afaceristic, în mediul politic românesc, și în general prin societate.

Reclame

2 gânduri despre „Casa Poporului

  1. Nici eu nu sunt de acord cu demolarea Casei Poporului, dar am auzit pe Europa fm, într-o emisiune ce dezbătea problema asta, un comentariu foarte interesant din partea unui ascultător:

    Casa Poporului e ca un cancer și trebuie operat. Deja a început să se extindă… a se vedea proiectul Catedralei Mântuirii Neamului!

  2. Mi-e greu să văd corelația dintre Casa Poporului și Catedrala Mântuirii Neamului. Din ce punct de vedere s-ar extinde? Ca mentalitate de simboluri grande „ale poporului”, „ale neamului”? Ca gust pentru construcții grandomane și pline de kitch?
    Că așa, dacă vrem să-l vedem ca pe un cancer… de extins, el este extins deja – până tocmai la Muncii, dacă e s-o luăm geografic – iar demolând numai Casa Poporului n-am făcut nimic, e ca și cum am lua numai capul, fără tentacule

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s