Tot n-am priceput

Încă acum mai bine de 5 ani (!!!) aveam o anumită nedumerire legată de fotbal, și anume nu înțelegeam cum de obținerea unor victorii prin anii ’70 fac un club oarecare să fie în continuare considerat ca „bun”. Dacă Steaua a câștigat campionatul în ’74, atunci ce legătură are asta cu șansele pentru câștigarea campionatului în 2013?

No-n fine. Anii au trecut, eu tot n-am priceput – ba mai mult, am observat că în mediul fotbalistic e o epidemie de „falsă cauzalitate”. Azi, bunăoară, se vorbea la BBC de sezonul de calificare pentru Cupa Mondială de la anul, în speță despre calificările de prin Africa. Și se vorbea de jocul dintre Egipt și parcă Nigeria (nu sunt la curent), care din pricina instabilității din Cairo (unde, deduc, e programat să se desfășoare) ear fi în discuție să fie mutat în Nigeria. Că na: la mintea cocoșului. La care preopinenții acestei idei spun că nu-nu!, să se joace în Cairo, or să se ia toate măsurile de siguranță, or să pună lumea cu fundu-n sus ca să fie bine – numa’ să nu se mute meciul în altă parte. Pentru că – și aici vine argumentul năucitor – istoria ne arată că ori de câte ori Egiptul a fost nevoit să-și mute jocul în afara țării, asta a dus la pierderea jocului și la descalificare.

Ămm… amu’, eu nu susțin că „mă pricep” la fotbal – dar cât de cât tot mai înțeleg ceva. Vorba aia, măcar diferența dintre corner și ofsaid tot o știu, îmi place mai mult Iniesta decât Torres, deci mă calific la cuvânt :p . Cu toate astea nu reușesc să văd relația de cauză-efect. Daaa, știiiu, în mediul fotbalistic cică e și atestat statistic că orice echipă dă rezultate mai bune acasă decât în deplasare. O fi, sunt dispusă să cred în statistica asta. Dar asta nu face decât să înrăutățească lucrurile: păi bine măi, și pentru ce mai sunt plătiți jucătorii ăia de top cu milioane de Euro? De ce ar mai trebui să joace vreun rol terenul atunci când vorbim de fotbal profesionist? Nu de-aia se cheamă „profesionist”, ca jucătorii să fie antrenați să-și facă treaba pe ploaie, pe vânt, pe gazon propriu și pe gazon străin? Să nu mai depindă de mămica și de tăticu de pe tarlaua din sat? Iar dacă se tem așa de tare de un gazon străin, atunci de ce mai vor la mondiale? N-au auzit că mondialele de anul ăsta nu se țin acăsică, la Cairo?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s