Of, of, și-un pantof

Îmi spune o amică despre cum ea nu poate, ca alții, să rezolve treburile în doi timpi și trei mișcări, că ea are nevoie de mai mult timp ca să citească și să înțeleagă lucrurile din fața ochilor – și, în general, că are nevoie de mai mult timp ca să pregătească o prezentare sau un raport oarecare. Vorbea la modul general, dar se referea în principal la muncă.

Retorica asta e foarte bine cunoscută prin părțile astea, mai ales în studenție – care în Berlin are o particularitate: durează veșnic. E un fapt, puțină lume își termină studiile în timpul prevăzut pe hârtie. Mai mult: puțină lume își pune problema, măcar, să termine studiile în timpul reglementat de programă. Fiindcă… fiindcă multe motive, dar în general oamenii vor să experimenteze cât mai mult, să schimbe mai multe joburi, să încerce eventual mai multe stagii (iar dacă stagiile sunt prin străinătate, atunci se întind pe 6-12 luni), nimeni nu se grăbește. Și da, se feresc de stress ca de dracu, n-am văzut pe nimeni să „bage plugu-n brazdă”, să lucreze sub presiune, să-și crape capul cu vreun termen-limită. Examenele sunt puține, și de obicei sunt susținute abia atunci când studentul se simte pregătit.

No-n fine: atâta-i că obișnuința de a-și adapta mediul înconjurător la ritmul propriu (și nu ritmul propriu la cerințele mediului) e destul de larg răspândită, și observ că se întinde și în câmpul muncii. Ceea ce n-ar fi musai o problemă, dacă…

Amica asta se compara cu o altă colegă a ei care „nu știu cum face”, dar în fiecare zi e gata cu lucrul la ora 6 fix, și nu cred că a avut vreodată nevoie să vină în weekend la birou! Schepsisul aici fiind că… colega aia, de organizată ce e, nici n-are ore suplimentare. Deci nu primește nici zile libere în compensație, și nici eventuali bani.

Păi bine dom’le, ce meritocrație mai e asta?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s