Revista presei

Că tot e un moment destul de încărcat politic pe ambele meridiane care mă interesează pe mine, hai că le pun sub o umbrelă și le abordez într-o singură postare.

În România, cu Roșia Montană: nici nu cred că e nevoie să dezvolt părerea mea în vreun fel. E un joc clasic (și legitim) între compania care vrea să facă X, și stakeholder-ii implicați în X. În mod normal, jocul ăsta se joacă pe bază de cifre, de negocieri și de contracte, și se termină atunci când se ajunge la soluția de compromis care mulțumește în cel mai înalt grad toate părțile implicate (orice soluție e posibilă, de la îndeplinirea completă a lui X, până la abandonarea lui).
Ei bine, în cazul Roșia Montană s-a jucat prost, s-a jucat murdar, și una dintre părți a constatat că e luată de fraieră. Recte: societatea civilă (cuvânt pretențions pentru „Gigel de pe stradă”) e păcălită de politicieni. Ca urmare, se manifestă – pe drept, legitim, și în mod sănătos. Așa e bine, și așa trebuie să fie. Sunt multe discuții aici despre cine e cel mai avantajat de protestele astea, despre ce finalitate ar putea avea, despre lideri și schimbare – dar nu cu asta ne ocupăm noi aici la Foarfeca. Important e că există nesimțiri care nu pot fi tolerate, și este bine că cineva pune picioru-n prag. Pe de altă parte însă… să nu uităm că România de la protestele din București se află la ani-lumină distanță față de România reală, aia din satele din Olt, Botoșani, Satu Mare, Tulcea. Deci să nu ne îmbătăm cu apă rece, zic – că schimbarea nu e tocmai după colț.

În Germania, cu alegerile: toată presa internațională o dă drept câștigătoare pe Merkel, toată lumea de pe stradă o dă drept câștigătoare pe Merkel – numai în presa neaoșă s-a extins de la o vreme retorica lui „va fi la limită”. Care limită? Unde-i finish-ul „la fotografie” când ai de-a face cu 40% vs. 26% estimări preelectorale? Mă rog: până una-alta, retorica asta a dat rezultate, lumea chiar a ieșit la vot.
Și încă ceva: am văzut și eu până la urmă marele „duel” televizat între cei doi adversari. A fost un consens major, toată lumea a fost de acord cu toată lumea, despre tip s-a zis că a strălucit, într-adevăr  omul e foarte competent și știe ce vorbește… dar ce folos?, dacă nu știe să pună problema. Merkel a avut de fiecare dată ultimul cuvânt (în sensul propriu), așa că lucrurile au rămas de fiecare dată așa cum le-a pus ea. Cu toate că, la drept vorbind, nu prea a existat în campania asta nimic care să aprindă spiritele, că tot ce era mai important stă bine, iar acolo unde mai e nevoie de vreo îmbunătățire… toată lumea e în consens despre ceea ce trebuie făcut.
Personal? Dacă tot mă dau mare că-s post-politică, evident că mi se fâlfâie de partide. La nivel individual, recunosc că-mi place de madam Merkel, dar la fel de mult apreciez competența contracandidatului. Citeam un editorial printr-o revistă, care zicea că „Băi, plictiseala asta, consensul ăsta, lipsa de teme de ceartă în campanie – să fie asta semn că am atins obiectivele democrației și a bunăstării? Ăsta să fie punctul către care se străduiesc toate națiile?” – și mi-a dat de gândit. Probabil că așa o fi: când nu mai e nimic de rezolvat, înseamnă că s-or fi îndeplinit deja cam toate dorințele?

În fine: dat fiind că scriu articolul ăsta duminică seara, nu am de unde să știu încă nici rezultatul final al votului german (deși se prefigurează), nici efectul protestelor din București (deși se prefigurează). Așa am vrut de la bun început: să scriu despre chestii nefinalizate, că dup-aia discursul se concentrează numai pe rezultat, și nu pe proces.

Apropos de chestii încă indecise (dar care nu se prefigurează): sunt moartă de curiozitate care serial câștigă Emmy-ul. Văd că sunt nominalizate „Game of Thrones”, „Breaking Bad”, „House of Cards”, „Downtown Abbey”, „Homeland” și „Mad Men”. Am văzut numai 4 dintre astea, și deja aș avea dificultăți în a lua o decizie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s