Cum încalc legea

BibiDe când mă dau cu bicicleta în mod regulat și angajat, au avut timp să-mi „treacă” toate supărările mărunte din trafic, m-am obișnuit lejer cu ele – la drept vorbind nici nu sunt multe, că lumea pe-aici e civilizată și liniștită.

Dar cu o anumită chestie numa’ nu mă pot împăca și gata. Situația din poză.

Bă: ai loc căcălău în stânga ta, să te dai fără efort pe lângă linia întreruptă. Atunci pentru ce te plantezi în extrema dreaptă, să mă blochezi pe mine? Iar dacă nu de dragul biciclistului, atunci poate din simț al conformității: spiritul de turmă nu funcționează chiar deloc-deloc? Nu vezi că toți cei din fața și din spatele tău sunt aliniați pe altă axă?

De cele mai multe ori sunt șoferi pe care se vede că sunt imigranți, adică n-au făcut școala în regiuni velofile, deci pentru ei prezența bicicletelor în trafic e mereu o surpriză: turci, ruși, est-europeni. Nefiind obișnuiți cu bicicliștii, e foarte evident că fac gafa asta din neștiință, din neatenție. Câteodată mă opresc în spatele lor și, chiar dacă nu schițez nici un protest, îi văd că se scuză în oglindă. Nu-i bai: semaforul roșu nu va dura o veșnicie, în câteva secunde plecăm cu toții, cei câțiva metri pe care i-aș fi câștigat dacă aș fi mers până în capătul coloanei… ei bine, nu sunt Sfântul Graal. Dar e o chestiune de common courtesy să lase loc pentru bicicliști să intre dacă este loc.

Însă mai există și categoria „munciotori”/ „cocalari”, pe care-i vezi că aproape rânjesc că te-au constrâns pe tine, fată, pe bicicletă, să stai în spatele lor. Ei bine, ăla e momentul în care o tai pe trotuar. Oricum „tăiatul” pe trotuar e cea mai eficientă metodă de înaintare prin trafic, mai ales la ore de vârf. Nu-i frumos, da-i sănătos.

Ceea ce mă mai nedumerește în continuare însă e nemulțumirea vădită a unor șoferi atunci când biciclistul se folosește de versatilitatea bicicletei și o taie și pe treceri de pietoni, și pe trotuare. Nu-i nimeni pe trotuar, nu-i nimeni pe trecerea de pietoni, nu deranjezi pe nimeni, mașina oricum trebuia să oprească la roșu… nu pricep cu ce ești împuținat tu, ca șofer, de faptul că un biciclist ți-a luat-o înainte. În general cred că, dacă toată lumea ar conduce mai puțin implicat emoțional, toată lumea ar fi mai fericită.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s