Matricea „Etnie x Sex”

„Bărbații sârbi”, „unguroaicele”, „bărbații nemți”, „femeile spaniole”, „rusoaicele”, bărbații italieni”. Mai vine vorba uneori, între două hăhăieli la bere, de cum sunt „femeile românce” – sau, în la fel de mare măsură, poate fi vorba despre „bărbații francezi” între două sorbituri de apă plată. Că na, clișeele sunt acolo, și nu-s chiar fabulații.

Mă-ntrebam dacă nu cumva, din stereotipurile astea, sâmburele de adevăr să fie nevroza colectivă propagată prin educația din statul respectiv. De exemplu, e clar că femeile italience sunt „mai pasionale”, „mai iuți la nervi”, „mai cu foc”. Dar asta nu cred că se datorează vreunei gene a neamului, nici vreunei caracteristici a rasei – ci pur și simplu faptului că fiecare copil învață și imită comportamentele din mediul apropiat (că de unde altundeva?): familie, cartier, școală. Iar dacă mama, sora, mătușa, bunica, vecina, colegele și prietenele sunt toate vocale, extrovertite și iuți de caracter, e foarte probabil că următoarea fetiță va prelua și ea multe din caracteristicile astea.

Pe de altă parte, dacă în casă, la biserică, la școală și pe stradă polonezelor li se inoculează ideea că „nu-i frumos” să vorbească tare și să se manifeste în public, atunci sigur-sigur vor fi fete cuminți, sfioase, la locul lor.

*

Da, știu, psihologia popoarelor (ca domeniu de cercetare) e cam demodat și considerat ca depășit. Zic unii. Sincer? Nu cred că putem să ne prefacem că nu există ceva ce se simte atât de intuitiv, ceva ce vede toată lumea. De-aia zic că într-o eventuală matrice „Etnie x Sex” putem face grupări pe bărbați și femei, pe nații și pe etnii, fără să dăm prea tare pe-alături.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s